Сирия американска ракета 2Пентагонът не признава, че има общо с авиоудара на коалицията по лагера на сирийската армия в провинция Дейр-ез-Зор. Но правителствената армия на Асад притежава нови доказателства, че ударът е нанесен от самолетите на международната коалиция, а не от ВКС на Русия.

Войници от правителствената армия на Сирия открили около разрушената сграда клапан от ракета с маркировка и надписи на английски език.

По-рано Министерството на отбраната на Русия съобщи, че два самолета на западната коалиция са извършили полети над територията на Дейр-ез-Зор в деня на удара срещу лагера на сирийските въоръжени сили. При това, официалният представител на министерството сподели, че руската военна авиация в този ден не е вдигала във въздуха ВКС.

Интересно е следното: нито една държава, освен САЩ, влизаща в състава на международната коалиция, не опроверга тези сведения.

Припомняме, че Министерството на външните работи на Сирия изпрати протест в Съвета по сигурност към ООН за нощния авиоудар на самолети на западната коалиция по позициите на сирийската правителствена армия. За първи път от началото на военната операция пострадаха сирийски военни от антитерористичната коалиция, начело на която са САЩ.

В резултат на авиоударите загинаха трима човека и са ранени над 20 войници.

Петя Паликрушева за News Front  България

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;