САЩ 9-nОколо 100 хиляди чуждестранни военни под егидата на САЩ влизат в Сирия и Ирак

Това заяви на 10 декември иракската агенция Iraq Press Agency, позовавайки се на лидера на парламентарния блок “Ирада” Ханан ал-Фетлауи.

Според думите на депутата, информацията е постъпила от достоверен източник след преговорите между сенатора Джон Маккейн и премиера на Ирак Хейдар ал-Абади. Депутатката уточнила, че срещата се е състояла на 27 ноември в американо-иракския оперативен щаб в Багдад, който координира военните действия срещу Ислямска държава.

На Ирак е било казано, че американското решение вече е взето и не подлежи на обсъждане, — казала ал-Фетлауи.

Според нея, на срещата е присъствал министърът на отбраната на Ирак, заместник началникът на Генералния щаб и представители на спецслужбите.

Чуждата войска на брой 100 хиляди човека – 90 хиляди от Саудитска Арабия, ОАЕ, Катар и Йордания и 10 хиляди военни от САЩ – ще бъде разположена в западните райони на Ирак, — уточнила иракската депутатка.

Според ал-Фетлауи, премиерът на Ирак е изразил открито недоумение по повод изявленията на Маккейн, но му било казано, че “всичко вече е решено”.

В Багдад Маккейн и съпровождащият го сенатор Линдси Греъм заявили, че “американските военнослужещи, които заминават за Ирак, ще оказват само логистична подкрепа на военния контингент от арабските и сунитски държави – Египет, Саудитска Арабия и Турция, които ще бъдат разположени в Ирак и Сирия за борба с ИД.

Както отбелязала ал-Фетлауи, държавният секретар на САЩ Джон Кери и министърът на отбраната Аштън Картър съобщили, че “ще бъде изпратена нова група американски военни за провеждане на спецоперации в Ирак и съседна Сирия”. Те също дали да се разбере, че въпросът уж е съгласуван с Багдад.

В отговор канцеларията на премиера приветствала предоставената чуждестранна помощ в Багдад за борба с ИД, но отбелязала, че първо правителството на Ирак е трябвало да даде съгласието си да бъдат разположени в страната чуждестранни военни, — споделила ал-Фетлауи.

Припомняме, че на 9 декември ръководителят на Пентагона Аштън Картър съобщи, че САЩ са се обърнали към съюзниците си от коалицията с молба да бъдат привлечени сили със специално предназначение за засилване борбата с терористичната групировка Ислямска държава.

Предложенията за задействане на сухопътните контингенти все по-често се появяват в европейското и американското общества, в това число и сред военните ръководители на САЩ.

Западната стратегия се свежда до следното – да не се залага на кюрдите, защото това предизвиква силно раздразнение в Турция, а на собствените контингенти.

Тази тенденция ще се засили след новите президентски избори в САЩ.

Америка вече изпрати в Сирия свои специални части и съветници, а в Ирак и без това присъстват няколко хиляди американци.

Но е малко съмнително в Сирия да бъдат задействани страните от Персийския залив.

Защо?

Защото те си имат достатъчно проблеми с тамошните въстаници-хусити в Йемен.

Саудитска Арабия е във война с Йемен и никой не знае кога ще завърши тя.

Ако в Ирак се появи 100-хиляден контингент от сунити, то там ще започне такава война, че всички предишни ще ни се сторят като сватбен марш.

Защото арабите вкупом ще се нахвърлят да заемат онова пространство, което се е отворило след ликвидирането на “халифата” в Ирак. Т.е. ще се опитат да създадат в северен Ирак сунитска държава. Ако американците, разбира се, искат да хвърлят в окончателен хаос целия Близък Изток, те могат да сътворят и това.

САЩ са готови към активна фаза в сирийския конфликт.

Ако информацията е вярна, то излича, че в Сирийски Кюрдистан те подготвят инфраструктура около авиобаза за снабдяване и подкрепа с армейска авиация на коалицията “Демократични сили на Сирия” – за настъпление към столицата на “халифата” – Ер-Рака.

Към това трябва да добавим и прехвърлената авиация в база Инджирлик в Турция.

Само припомням, че основа на коалицията са отрядите на народната самоотбрана на кюрите (YPG, бойно крило на кюрдската лява партия “Демократичен съюз”) и бойците от Сирийската свободна армия. Двете армии вече изтласкаха ИД от сирийския град Айн Исса, а до столицата на ИД са само 50 км.

Що се отнася до Ирак: освен тази авиация, която вече Щатите имат в региона, в Персийския залив се движи американският самолетоносач “Хари Труман” и френският “Шарл де Гол”. Всичко говори за това, че е започнала подготовка за щурма на сирийския град Ер-Рака и иракския Мосул. Оттук идва и цялото суетене, което спретна Турция.

Медиите съобщиха: Турция е раположила група от 130 военни, танкове и артилерия в лагера на кюрдското опълчение пешмерга, където Анкара тренира бойци от Иракски Кюрдистан за атака срещу Мосул, завзет от ИД. Всичко това се извършва без съгласието на правителството в Багдад.

Ако щурмът към Мосул се състои, то към кого ще се присъедини градът – към Иракски Кюрдистан, към Турция или към Багдад?

А ако го завземе Работническата партия на Кюрдистан?

Петя Паликрушева за News Front България

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;