Положението с ислямистките терористи в южната част на провиния Алепо си остана катастрофално. Докато различните терористични групировки не могат да си поделят сферите на влияние, сирийските въоръжени сили и “Хизбулла” успешно се придвижват напред около шосето Алепо-Дамаск, освобождавайки го от контрола на метежниците.

4-та дивизия на ВС на Сирийската арабска армия, специалните части “Хизбулла”, а също милиционерските подразделения на NDF от Алепо и бойците от “Харакат Ал-Нуджаба” продължиха да изтласкват и прочистват от терористи градовете Бандум и Ал-Зорба.

Центровете на неселените места са вече в ръцете на правителствените сили. Ислямистите са се окопали в покрайнините на градовете, които са превърнати в укрепени мощни райони, оборудвани с подземни ходове и тунели, по които метежниците проникват в тила на сирийските подразделения.

Прочистването се усложнява и от това, че терористите се правят на местни жители.

Докато сирийската армия вземаше под контрола си стратегическото шосе Алепо-Дамаск, групировката “Джабхат Ал-Нусра” и “Харакат Ахрар Ал-Шам” се опитаха да използват нестандартна тактика, стремейки се да разпръснат сирийските части в различни посоки, за да ги изморят и последните да прекратят настъплението. С тази цел два големи отряда от метежници тръгнаха на щурм към град Гал Ал-Ейс. За последните 48 часа това е второто настъпление към този град. Но терористите се натъкнаха на твърд отпор и бяха разгромени.

Отчитайки възможността от повторна атака, войската на Асад разположи огневи точки и с кръстосан огън унищожи тръгналите на щурм джахидисти.

Във връзка със сериозното положение, в което се оказаха бандитските формирования, сирийската Ал-Кайда се обърна за помощ към родственана си групировка “Джунд Ал-Акса”, която се намира в северната част на провинция Хама. В обръщението си терористите молят групировката по-бързо да им изпрати подкрепления против т.нар. «Rawafidh», както те оскърбително наричат мюсюлманите-шиити. Но “Джунд Ал-Акса” в същото време водеше сражение със сирийската армия и остави молбата без внимание.

Пред правителствените части стои сложната задача окончателно да овладеят град Ал-Зорба, който е ключов към южно Алепо, защото от него може да се контролира голяма част от пътя, водещ от столицата на провинцията към Идлиб.

Оставени без снабдяване, терористите ще бъдат принудени да напуснат региона или да се предадат.

Петя Паликрушева за News Front  България

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;