25Руските военни съдействат за обединението на сирийската правителствена армия с патриотичното крило на опозицията, заяви Владимир Путин. Според него, отрядите на тази опозиция също са започнали настъпление срещу Ислямска държава.

Съдейки по всичко, сближаването на Москва с умереното крило на въстаниците е предизвикано от случващото на фронтовата линия в Сирия.

Русия помага с оръжия, боеприпаси и подкрепа от въздуха както на силите на президента на Сирия Башар Асад, така и на Сирийската свободна армия в борбата с Ислямска държава, заяви в петък президентът на Русия Владимир Путин пред колегията на Министерството на отбраната.

Синхронизация на три армии

“Работата на нашата авиогрупа способства за обединяването усилията — както на правителствената войска, така и на Сирийската свободна армия. Днес няколко нейни части на брой над 5 хиляди човека, както и регулярната войска, започнаха настъпление срещу терористите в провинциите Хомс, Хама, Алепо и Рака. Ние ги подкрепяме от въздуха така, както и сирийската армия, оказваме им помощ във въоръжението, боеприпасите и материалните средства”, — продължи Владимир Путин.

По-късно прессекретарят на президента Дмитрий Песков уточни, че оръжието се предоставя само чрез легитимното правителство на Сирия. Той подчерта, че се поддържат контакти с представители на умерената опозиция.

“Наистина, умерените сили, които не са забелязани във връзки с терористите и с екстремистите, могат да бъдат партньори в диалога”, — каза той.

Москва и по-рано нееднократно е призовавала към политически диалог със сирийската опозиция, включително и със Свободната сирийска армия.

Припомняме, че още в началото на октомври болшинството експерти не считаха Свободната сирийска армия и другите групи от “умерената опозиция” за значителна сила.

Оръжие на кюрдите

После Москва коригира позицията си и от началото на ноември започна обмен на разузнавателни данни с част от въстаниците.

“Ние нееднократно заявявахме готовността си да взаимодействаме с всички сирийски патриотични сили, водещи борба срещу ИД и “Джебхат ан-Нусра”.

«В рамките на създаването на широка международна коалиция за борба с тероризма в Близкия Изток с нас установиха контакти ръководители на сирийската опозиция и полеви командири от редица формирования”, — съобщи тогавашният началник на Главното оперативно управление на Генералния щаб генерал-полковник Андрей Картаполов. Представители на опозицията предоставиха координатите на 24 обекта на терористи, по които са нанесени удари от ВКС, уточни генералът.

Според замдиректорът на Института за политически и военен анализ Александър Храмчихин, съюзът с умерената опозиция няма да помогне да бъде победена Ислямска държава.

“Да, правителствената армия вече е много слаба, но все пак ССА не може да бъде нормален съюзник – нито по военни, нито по политически съображения. Според мен, трябва да бъде унищожена цялата опозиция на Асад – освен кюрдите, разбира се. Кюрдите са единствената сила, с която има смисъл да се сътрудничи”, — допълва военният експерт.

Вероятно Москва трябва да започне да доставя оръжие на кюрдите в Сирия, предлага Храмчихин.

“Да, кюрското опълчение формално не принадлежи към сирийската армия. Но, имайки предвид случващото се в Сирия, да се говори за някакви си юридически бариери, за някакво си международно право, това е смешно”, — счита Храмчихин.

Петя Паликрушева за News Front  България

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;