Член на парламента на Ирак, Аватеф Нема, заяви че между Турция и Ирак не съществуват никакви договрки по въпроса за присъствието на турските военни в северната част на страната.

 

95

 

 

Напомняме, че на 4 декември турски танкоов батальон влезе в иракската провинция Найнава, под предлог, че ще подготвя бойците на кюрдските народни отряди, воюващи с терористите.

 

 

По- рано президента на Турция Реджеп Таип Ердоган заяви, че нахлуването на турските войски в северен Ирак, било  съгласувано с правителството на страната.

 

 

«През 2014 година премиер министърът на Ирак, Хейдар ал- Абади беше на посещение у нас и се обърна с молба за помощ в обучението на военните и полицията.

 

Ние изпратихме наши военни в Ирак, в качеството им на инструктори, като техните функции се ограничават до обучителни.

 

Числото на инструкторите може да се промени в зависимост от цифрата на обучаемите. Сега въобще не стои въпроса по извеждането на нашите военни от Ирак.«- припомня РИА Новости, направеното от Ердоган заявление.

 

 

Аватеф Нема, член на Иракския парламент, заяви, че това не съответсва на действителността.

 

» Без съмнение, всичко казано от Ердоган, не е истина, защото реално няма никакви договорки или  координация между Ердоган и правителството на Ирак.

 

93

 

Също така, в района, в който са влезли въоръжените сили на Турция, няма иракски военни, и там се намират лагери на различни терористични организации, които са турски.

 

 

«Иракските военни, нямат нужда от никаква подготовка от страна на турската армия, и още веднъж повтарям: там където са влезли турските военни, се намират само няколко лагера на бойци, които са влезли в този район, благодарение на предателя Масуда Барзани»- заявява Аватеф Нема.

 

Членът на иракския парламент, характеризира действията на Турция, като директно нарушение на суверенитета на Ирак, и изрази протест срещу нахлуването на турските войски на територията на страната.

 

Българска редакция News Front.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;