Германия СирияНа територията на Германия живеят 1.1 хиляди готови за употребата на сила ислямисти, 430 от които са толкова опасни, че от тях във всеки момент могат да се очакват сериозни престъпления, заяви ръководителят на немското контраразузнаване Ханс-Георг Масен.

Германия е разтревожена и от броя на салафитите в страната.

“Понастоящем в Германия живеят около 8 350 салафити. Техният брой в последните месеци постоянно расте. В края на септември те бяха 7 900 човека”, — заяви Месен пред Deutsche Welle.

Той отбеляза опитите на салафитите да пропагандират и вербуват нови привърженици в местата за временно пребиваване на бежанци от Близкия Изток. Полицията е разкрила 150 подобни случая.

Масен призова пребиваващите в страната бежанци да споделят с полицията информация за потенциални терористи.

“Това няма да е донос. Ние просто трябва да знаем следното: кое е заплаха за страната, за вътрешната сигурност на държавата”, — подчерта ръководителят на спецслужбата.

Масен отбеляза, че доколкото Германия вече много години се намира под прицела на Ал-Кайда и бойците от терористичната групировка Ислямска държава, изпращането на самолети-разузнавачи от бундесвера в Сирия няма да увеличи вече наличното ниво на заплаха.

На 4 декември немският парламент одобри мисията на бундесвера за борба с ИД в Сирия.

Министърът на отбраната на Германия Урсула фон де Ляйен заяви, че не бива да имаме илюзии около операцията на Германия в Сирия – тя няма да бъде бърза, но ще бъде сложна и опасна. Тя заяви също, че Русия няма да получи плановете и маршрутите, както и данните за полетите на немските ВВС в Сирия.

Ляйен изключи сътрудничество на бундесвера с войските на президента Башар Асад по време на мисията на Германия в Сирия.

Петя Паликрушева за News Front България

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;