Не може да не се забележи активността на Турция в антируските пропагандистки кампании.  

След като турски F16 свали руски бомбардировач, официална Анкара първо започна да сипе нелепи оправдания, че не е знаела, че самололета е руски, че това не е акт срещу Русия и подобни, усещайки последствията от агресивните си действия.

И след мощната осъдителна реакция от световната общественост, Турция предприе нова тактика: антируска пропаганда по схемата » крадеца вика дръжте крадеца».

Започнаха обвинения в » етнически чистки», заявления, че Турция е «обградена» от руски военни, за да изглежда така все едно Турция е жертва.

Но риториката сработва частично.

След началото на операцията на Въздушно космическите сили (ВКС) на Русия в Сирия в световните средства за масова информация се развихри мощна вълна антируска пропаганда.

Трябва да се отбележи, че тези » проявления на злоба» от страна на Анкара започнаха да изглеждат все по- последователни особено след като излязоха на яве конкретни факти уличаващи Турция във връзки с

» Ислямска държава», и нелегалните доставки на нефт.

 

79

 

Не може да се каже, че информационната картина, която се създава чрез пропагандитски заявления на властите и различни публикации в медиите, не оказват влияние на общественото мнение.

Например, неотдавна турските медии публикуваха резултатите от проведена анкета сред турското население.

На въпроса » Подкрепяте ли участието на турската армия в операциите срещу ИДИЛ извън границите на страна?» положително отговорят 47 %, 27 % не подкрепят, а 26 % се затрудняват с отговора.

На втория въпрос » Подкрепяте ли действията на турската армия, която свали руския реактивен самолет, нарушил въздушното пространство?» положително отговорят 65%, отрицателно 18 %, и 17 % се затръудняват да отговорят на въпроса.

 

Българска редакция News Front.

 

 

Тагове: ; ;