Санкции 2Страните от ЕС отложиха разглеждането на въпроса за продължаването на санкциите срещу Русия “за неопределен срок”. Това съобщи агенция Франс прес, позовавайки се на дипломатически източници.

По-рано в медиите се появи информация, че срещу автоматичното продължаване на антируските санкции е застанала Италия. Първоначално се предполагаше, че ограниченията, чийто срок изтича на 31 януари, ще бъдат продължени в четвъртък. Но Италия настоя за “политическо обсъждане” на въпроса.

Решението за продължаване на санкциите ще трябва да се приеме или от съвета на министрите на външните работи на ЕС, планиран за 14 декември, или на срещата на ЕС, която ще се състои на 17-18 декември.

Готов ли е Рим да използва правото си на вето, за да блокира продължаването на санкциите?

EUobserver твърди, че италианците не одобряват факта, че такива важни решения се приемат без консултации, че “този въпрос не заслужава поне пет минутно обсъждане”.

Припомняме, че през ноември по време на срещата на лидерите на G 20 в Анталия всички лидери от ЕС подкрепиха продължаването на санкциите по отношение на Москва.

Истината е, че недоволството от антируските санкции в европейската висша лига расте.

И това се отнася не само за Италия.

На 10 декември екс-министърът на транспорта на Франция и депутат от Националното събрание от Републиканската партия Тиери Мариани внесе за разглеждане в парламента резолюция за отмяна на санкциите срещу Русия.

В документа пише, че мерките срещу Русия са в разрез с “фундаменталните френско-руски отношения”, “те са абсолютно неефективни и в голямата си част незаконни”, противоречат на международното право и вредят на интересите на Франция.

Според Мариани, неговата следваща стъпка е да събере необходимите 150 подписа в подкрепа на резолюцията и през януари да я внесе за обсъждане в парламента.

Тиери Мариани бе част от делегацията френски депутати, които посетиха Крим през юли и се убедиха, че полуостровът не страда от каквато и да е “окупация”.

Идеята за отмяната на санкциите предизвиква голям интерес в Европа.

Преди дни бившият министър на транспорта на Франция внесе резолюция за отмяна на ограничителните мерки. Това се обяснява с факта, че от санкциите страда не само Русия, но и самият Европейски съюз.

Проблемът е в това, че в политически план Европа е силно зависима от САЩ, а авторите на идеята за продължаване на санкциите са тъкмо американци. Ако ЕС отмени ограничителните мерки, то това ще бъде показател, че Европа е станала политически самостоятелна. Ако санкциите останат в сила, това ще означава, че европейците както преди си остават зависими от САЩ.

Има ли шансове френският законопроект да бъде официално разгледан?

Ако се съберат необходимият брой подписи, да.

Обикновените французи въобще не са и чували за Украйна. Но разбират, че е нанесен сериозен удар по икономическите отношения между Франция и Русия.

Европа има шанса да покаже, че може да провежда самостоятелна политика, която се базира на националните си интереси, а не на интересите на Вашингтон.

България също има тази възможност.

Политически наблюдатели твърдят, че санкциите ще бъдат продължени. Фактът, че в ЕС вече има различни гледни точки по въпроса, какви мерки трябва да се въвеждат и обсъждат, колко време те трябва да действат, беше налице и по-рано. На срещата на министрите от ЕС се изказаха различни гледни точки, но в края всички стигнаха до консенсус.

Италия вече помоли санкциите да НЕ бъдат продължени автоматично, а въпросът да се внесе за обсъждане. Това доказва, че Рим има своя гледна точка.

По-вероятно е Рим да иска да демонстрира значението си в ЕС.

Факт е, че в Европа расте недоволството от санкциите.

Особено сред европейския бизнес, който до 2014 година работеше с Русия на базата на взаимоизгодно сътрудничество.

Но САЩ в последните 5-6 години проведоха тотална чистка сред европейския политически елит и поставиха начело на държавите в Европа свои агенти на влияние.

Това се отнася и за Меркел, и за Оланд, и дори за италианския премиер Матео Ренци.

Бизнесът търпи големи загуби и от страничните ефекти от санкциите.

Да си спомним глобата, която понесе Deutsche Bank. САЩ глоби банката с 258 млн долара за финансови операции с Иран и други страни, които бяха в списъка на американските санкции.

Да си спомним и случилото се с Volkswagen – компанията бе обвинена във фалшифициране на резултатите от тестуването на автомобилите с дизелови двигатели, което можеше да доведе до връщането на 800 хиляди автомобила от САЩ. По-късно цифрите бяха коригирани до 36 хиляди.

Затова, независимо от факта, че сред прагматично мислещия европейски политически елит и бизнес-елита се надига вой за отмяна на санкциите срещу Русия, проамериканските марионетки в Европа, вероятно, ще продължат санкциите.

А ако няма наличие на смелост сред бизнес-елита, санкциите срещу Русия може и да се ожесточат.

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ;