Изказванията на президента на Чехия Милош Земан в подкрепа на Русия и срещу антируските санкции, въведени от ЕС, не са антиконституционни, така постанови горната палата на парламента на републиката.

“Нито едно от изказванията не е нарушение на конституцията”, — пише в документа на сенаторите.

“Изявленията не са се отразили негативно на суверенитета и териториалната цялост на републиката, а също и на нейното демократично устройство”, — се отбелязва в документа.

Сенатът отхвърли постъпилата по отношение на Земан петиция, в която са поставили подписите си и от някои десни политици и интелектуалци. Петицията настоява президентът да бъде признат за “предател на интересите на Чехия и нейните съюзници” от НАТО и ЕС.

По-рано Милош Земан заяви, че санкциите на Запада срещу Русия не действат, а само засилват мита за Русия като “обсадена крепост”.

През февруари президентът на Чехия предположи, че санкциите срещу Москва ще бъдат отменени максимум след година. Той заяви, че се стреми към развиване на нормални търговски отношения между Чешката република и Русия.

През април Земан настоя за децентрализация на Украйна, което ще позволи на Киев да съхрани териториалната си цялост. Земан каза също, че е преждевременно да се говори за влизането на Украйна в ЕС, напомняйки как дълго чака влизането си в Европейския съюз Турция.

News Front България

Тагове: ; ; ; ; ;