Ид 5eТерористичната групировка Ислямска държава е получила 1.5 млрд долара от контрабанда на нефт и източване на банки в Сирия и Ирак, заяви заместник-министърът на финансите на САЩ Адам Зубин.

“ИД е получила над 500 млн долара от продажбата на нефт на черния пазар. Терористичната организация е откраднала от 500 млн до 1 млрд долара от банки в Ирак и Сирия”, — цитира думите на Адам Зубин ТАСС.

“ИД също е получила още много милиони чрез изнудване на населението, живеещо на територии, които са под контрола на терористите, често с употребата на изключително жестоки методи на изнудване”, — добави зам.-министърът на финансите на САЩ.

Данните явно се разминават с изявленията на друго американско ведомство. В петък държавният департамент на САЩ заяви, че мащабите на печалбата от контрабандата на нефт от ИД чрез Турция са нищожни.

Вероятно за Държавния департамент на САЩ половин милион долара са нищожна сума.

Западните медии след това написаха, че НАТО засилва турския контингент около пътищата за доставка на нефт от ИД в Турция, защото нефтът от терористите не бил предназначен само за Анкара, но и за други страни-съюзници.

Припомняме, че Министерството на отбраната на Русия миналата седмица обнародва доказателства за доставката на нефт от подкронтролната на ИД територия за Турция. Основна изгода от тази търговия има президентът на Турция Реджеп Ердоган и членовете на семейството му, — добавиха от руското министерство.

Съобщи се още, че Москва знае за три маршрута за доставка на нефт от ИД от Сирия за Турция – западен, северен и източен. Освен това, Министерството на отбраната на Русия отбеляза, че ИД използва за престъпната си търговия с нефт не по-малко от 8.5 хиляди цистерни, превозващи до 200 хиляди барела нефт в денонощие.

Петя Паликрушева за News Front България

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;