Газ АзербайджанЙоанис Михалетос, експерт в сферата на енергетиката и сигурността от Института за анализи на сигурността и отбраната, Гърция:
Икономиките на Балканите са маломащабни, стагнирани и зависят от инвестициите на ЕС. Тук няма кой да вложи съществени капитали, защото няма да получи примамлива възвръщаемост. Нашият регион е геополитическата периферия на Европа.

България отдаде голямо значение на «Набуко», който се провали. После се съгласи да си сътрудничим за Южния коридор. Проблемът е, че Азербайджан ще може да доставя малки количества газ заради нарасналите си вътрешни нужди. Ако се вдигнат санкциите от Иран и се докара  газ оттам, това ще е добро решение, но има геополитически проблем. Дали ЕС ще приеме иранско влияние в такъв мащаб?
Балканите, преди да започнат да внасят газ отнякъде, трябва да имат предвид цената. Вносът на газ от САЩ иска нова инфраструктура, газификация и регазификация, което ще увеличи цената между 30 и 50%. Тази цена не може да се конкурира с обявената от «Газпром».

Докато ние коментирахме какво да правим, други държави си сключиха договори със «Северен поток-2» и сега ще ни редистрибутират руски газ чрез австрийския хъб. На Балканите много се говори, а малко се прави.

Ние загубихме скорост и сега другите установиха позициите си добре. Русия ще остане дългосрочен доставчик, кой каквото и да говори. Разликата е в процента на руските доставки — дали 35%, дали 25%, дали повече, но те ще останат основният доставчик и за следващото поколение. Азербайджан също ще снабдява Европа, но на него не може да се разчита в дългосрочен план. Той може да обслужва Европа 2 години и толкова. С Иран проблемът е геополитически.

Държавата има опозиция от страна на съседите си, а ЕС няма единен глас, може би ще има някакво партньорство, но не е сигурно, че ще стане основен доставчик. Средиземноморските находища на Израел и Египет ще посрещнат местните нужди, но не са достатъчни за Европа, а и стойността на инфраструктурата ще е висока.

Ние, държавите от Балканите, трябва да вземем мерки и да следваме обща стратегия, за да не загубим позициите си, в противен случай ще плащаме на германски компании да ни доставят руски газ.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;