САЩ 8_nРазгръщането на Изток не оправда надеждите на руския президент Владимир Путин, пише Bloomberg. Малкият ръст на търговията с Китай и минималният по други сделки не успяха да решат проблемите на руската икономика, пояснява авторът на статията. Време е лидерът в Кремъл да се разтревожи и най-накрая да се примири с главните си партньори. Последните може и да не обичат Путин, но на тях им е нужна Русия, отбелязва американското издание.

Преди една година ЕС и САЩ прeдприеха икономически санкции срещу Русия, пише Bloomberg. Реакцията на руския президент Владимир Путин приличаше на виковете на английските футболни фенове:

“Ние не се харесваме на никого, но плюем на това”

Изглежда лидерът на Кремъл беше сигурен, че може да намери други бизнес-партньори, отбелязва авторът на статията.

Но оттогава Русия се раздели и с други приятели и постигна несъществен прогрес в търсенето на нови държави за търговия, инвеститори и кредитори. А и няма никакви признаци за повишаване цената на нефта, което би могло да бъде спасението за Москва. Затова Путин трябва да започне да се тревожи, счита американският журналист.

Впрочем, не че той няма никакви приятели, продължава изданието. Лидерът на Кремъл “старателно заиграва” с Китай. Но строежът на руско-китайския газопровод, за който обявиха през май 2014 година, не се движи, твърди авторът. За първата половина на 2014 година търговският оборот с Пекин нарасна само на 3.4 %, което не може да компенсира влошените икономически отношения с ЕС и другите партньори, да не говорим за ниските цени на нефта.

“Агресивната външна политика” на Путин лиши Русия от потенциални източници на ръст, продължава американският журналист. Така, след изостряне на ситуацията в източна Украйна, България се отказа да реализира проекта “Южен поток”, който трябваше да свърже ЕС и Русия по дъното на Черно море.

Тогава “непоколебимият” Путин се обърна към Анкара с предложението за “Турски поток”. Но след като Москва бомбардира съюзниците на Турция в Сирия, а турците свалиха Су-24, отношенията между двете страни се влошиха и руският концерн “Газпром” трябваше да спре реализацията на плановете. Руснаците се лишиха и от възможността да пътуват до турските курорти. Макар министърът на туризма на Русия да заяви, че плажният отдих – това е нещо, без което неговите съотечественици могат да минат.

Руската икономика “оцелява”, пише авторът. Но популярността на Путин си остава висока. Но това не може да продължи дълго. Руския трябва да се примири със своите основни партньори.

Те могат да не обичат Путин, но на тях им е нужна Русия, отбелязва авторът на статията.

News Front България

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;