Турция армияНа фона на напрежението между Русия и Турция, предизвикано от позицията около сирийския проблем и провокацията от страна на Турция, чийто резултат бе сваленият руски самолет Су-24, турската преса започна активна пропагандна кампания за нагнетяване на страх сред населението от някаква настъпваща руски агресия.

Главен изпълнител на тази информационна кампания е сайтът Хюриет Дейли нюс. ком, след който останалите турски медии подхванаха мантрата.

Сайтът предоставя “доказателства” от Министерството на отбраната на Русия (като добавка към текстовите си материали), в които се съобщава за предислокацията на подразделения на руски въртолети в авиобаза Еребуни, намираща се в Армения.

Още един повод за турска истерия стана подводницата “Ростов на Дон”, която от акваторията на Средиземно море нанесе удар с крилати ракети “Калибър” по обекти на терористичната групировка Ислямска държава на територията на Сирия.

Към руската “заплаха” е причислен и ракетният крайцер “Москва”, както и пътуващият да го смени руски кораб от Индийския океан “Варяг”.

Последният винт в информационната драма на Турция стана авиобаза Хмеймим в Сирия, където е разположена руската авиогрупа, която участва пряко в ликвидирането на инфраструктурата и живата сила на терористите.

Така в очите на турската общественост вече е създаден образа на врага, който уж се опитва да задуши страната им. Фактически, според логиката на турските медии, публикуващи подобни паникьорски статии, битката срещу ИД е битка срещу Турция.

В същото време ситуацията в Турция става все по-тревожна. Руските туристи и гражданите на Русия, които временно живеят там, практически са на педал всеки ден. Това още повече влошава обстановката, защото медиите разпространиха новината за подготвящ се терористичен акт спрямо руснаците в Турция.

Според информация от вестник Haber Turk, американските спецслужби са предупредили турските си колеги, че на територията на Турция са проникнали трима палестински бойци. Сред тях имало камикадзе, групата действала по заповед на ИД и имала намерение да спретне срещу руски граждани в Турция “гръмки акции”, които да предизвикат голям резонанс.

Във връзка с това Анкара извести правоохранителните органи от 81-ва турска провинция за възможни терористични актове.

News Front България

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;