На фона на напрежението между Русия и Турция, предизвикано от позицията около сирийския проблем и провокацията от страна на Турция, чийто резултат бе сваленият руски самолет Су-24, турската преса започна активна пропагандна кампания за нагнетяване на страх сред населението от някаква настъпваща руски агресия.

Главен изпълнител на тази информационна кампания е сайтът Хюриет Дейли нюс. ком, след който останалите турски медии подхванаха мантрата.

Сайтът предоставя “доказателства” от Министерството на отбраната на Русия (като добавка към текстовите си материали), в които се съобщава за предислокацията на подразделения на руски въртолети в авиобаза Еребуни, намираща се в Армения.

Още един повод за турска истерия стана подводницата “Ростов на Дон”, която от акваторията на Средиземно море нанесе удар с крилати ракети “Калибър” по обекти на терористичната групировка Ислямска държава на територията на Сирия.

Към руската “заплаха” е причислен и ракетният крайцер “Москва”, както и пътуващият да го смени руски кораб от Индийския океан “Варяг”.

Последният винт в информационната драма на Турция стана авиобаза Хмеймим в Сирия, където е разположена руската авиогрупа, която участва пряко в ликвидирането на инфраструктурата и живата сила на терористите.

Тагове: ; ; ; ; ;