Саудитска арабия жени gСаудитска Арабия се готви за исторически избори – първите в 80-годишната история на страната избори за общинска власт, в които е позволено участието на жените.

Кандидатурите си са издигнали над 900 жени. За 3.1 хиляди места претендират над 7 хиляди кандидати. За участие в изборите са регистрирани почти 1.5 милиона избиратели, от които жените не надвишават 10 %.

Припомняме, че жените в Саудитска арабия имат забрана да шофират и да пътешестват самостоятелно, а в общините се занимават главно с пътното движение и с откриването на нови училища и болници, а не с политически въпроси. Въпреки това, кандидатките разглеждат поправките в избирателното законодателство, внесени от младия принц Мухамед, син на крал Салман, едва ли не като революция.

“Някой трябва да положи пътя, — споделя 50-годишна преподавателка по естествени науки, която се казва Карема Бохари. – Правя това за своите дъщери, които са на 18 и 20 години. Те виждат новия път, който се отваря пред саудитските жени.- Път, който ни казва: ставай, направи своя избор, накарай другите да чуят твоя глас”.

До изборите, обаче, не са допуснати всички – има активистки, на които им е забранено да гласуват. Решението да се предостави правото на глас на жените е яростно критикувано от консервативната част на сунитското духовенство, което е главната опора на управляващия дом на Саудите, които наричат себе си “пазители на двете светини” – Мека и Медина.

“Само мъже!” – крещи имам Абдулхазиз Алфавзан в публикуван в YouTube клип, в който нарича самите избори и участието на жените в тях “насаждане на чужди западни ценности”.

Настоящата стъпка към еманципация не е първата, отбелязват коментатори. В 150-местния консултативен Съвет на Шурата една пета от местата са заети от жените.

“Саудитска Арабия направи голям пиар, за да лансира тези избори като част от широко рекламираните реформи”, — твъри Али ал-Ахмед, директор на вашингтонския Институт на страните от Залива. – Реално промените не са толкова много”.

Saudi women pray during Eid al-Adha celebrations on a street in Riyadh in this November 27, 2009 file photograph. Saudi Arabia's king announced on September 25, 2011, women would be given the right to vote and stand in elections, a bold shift in the ultra-conservative absolute monarchy as pressure for social and democratic reform sweeps the Middle East. It was by far the biggest change in Saudi Arabia's tightly-controlled society yet ordered by the 88-year-old Abdullah bin Abdulaziz al-Saud, who took power six years ago with a reformer's reputation but has ruled as a cautious conservative.       REUTERS/Stringer/Files  (SAUDI ARABIA - Tags: POLITICS SOCIETY ELECTIONS)

Самите жени не считат така – за тях тези избори са първи шанс да заявят политическите си амбиции. За това открито говори 38-годишната Шайха ал-Хелаиви, която се е върнала в Рияд миналата година, над десет години е работила в саудитското посолство в Лондон.

Жената е облечена в никаб – традиционна ислямска дреха, напълно закриваща лицето и фигурата. Но за профила си в социалните мрежи тя е избрала снимка на египетска актриса с тъмен поглед. Буквално на следващия ден са й позвънили от избирателната комисия и са изискали тя да смени снимката на профила си. Жената се подчинила.

“Да, аз прекрачих границата, — казва тя. – Не това не е важно. Вече съм позната в социалните мрежи”.

Бившата дипломатическа сътрудничка има няколко акаунта в Туитър – в единия от тях има 700 приятели, а в другия – вече хиляда, а броят на привържениците й постоянно расте. За държавата, в която интернет е основен начин за комуникация за жените, борещи се правата си, това е достатъчно впечатляващ резултат.

News Front България

Саудитска арабия s

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;