Русия крилати ракети 6eНа срещата с министъра на отбраната на Русия Шойгу руският президент отбеляза, че крилатите ракети, които Русия използва за удар срещу позициите на Ислямска държава в Сирия, могат да носят и ядрен заряд. Но тази заплаха от неговата уста не прозвуча по адрес на ислямистите, счита журналистът от Washington Times. В сирийския конфликт Русия “пробва” новата техника и демонстрира своята мощ пред западните държави, пише изданието.

Руският президент изненада всички, когато по време на срещата си с министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу заяви, че използваните в Сирия крилати ракети “Калибър”, а също Х-101 могат да бъдат снабдени с ядрени бойни глави, пише изданието.

Владимир Путин отбеляза, че за борбата с терористите ядрените бойни глави не са необходими. Руският президент добави, че той се надява никога те да не бъдат използвани.

“Разбира се, подобни изявления не са предназначени за Ислямска държава”, — счита авторът на статията. – Те са предназначени за САЩ и НАТО”.

Според него, руските военни са използвали кампанията срещу ИД, за да демонстрират и доработят тактиката при управлението на новия арсенал съвременно въоръжение, в това число крилатите ракети и стратегическите бомбардировачи.

Крилатите ракети бяха изтреляни не само от кораби от Каспийско море, но и от подводница в Средиземно море около бреговете на Сирия. При срещата си с Владимир Путин Шойгу отбеляза, че Русия регистрира всички пускове на ракети и поразените от тях цели. Той също подчерта, че за  тези ракети Русия предупреждава колегите си от Израел и САЩ, пише Washington Times.

News Front България

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;