Турция ЗРК 8Турция разположи на границата със Сирия временни зенитно-ракетни комплекси за защита на кордона, както се оправдава официална Анкара.

Южната ни съседка започна и активни преговори с европейския концерн Eurosam. Ако преговорите са упешни, ЗРК ще бъдат разположени на турско-сирийската граница. Временните ЗРК ще останат до разполагането на основните модели.

Анкара иска да получи от партньорите си технологията за производството на системи за противоракетна обрана, но на този етап от всички възможни експортьори отговаря само Китай, който, обаче, постави свои условия, с които турската страна не е съгласна. Анкара и Пекин почти нямат шансове да се договорят, защото НАТО е против подобно взаимодействие.

Припомняме, че ситуацията по сирийско-турската граница се промени след инцидента със сваления от турските ВВС руски бомбардировач Су-24. Русия заяви, че не е очаквала от съюзниците си подобен “удар в гърба”. Русия приложи  цяла поредица от икономически санкции срещу Турция. Владимир Путин заяви, че няма да остави виновниците ненаказани.

News Front България

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;