Русия ЛиванНа 7 декември жителите в провинция Бекаа, намираща се в източната част на Ливан, отново чуха шума от реактивни самолети. Но този път те не бяха израелски, които периодично бомбардират противниците си в този участък. Най-неочаквано това се оказа руската авиация, която откри терористи в тази част на Ливан и ги застигна извън пределите на Сирия.

Първата серия удари бяха нанесени в Рас Ba’albak, Jaroud Qarah, Jaroud Rankous и Jaroud ‘Arsal, намиращи се в околностите на Qalamoun, — съобщи Ал-Масдар. В тези населени места са били разположени лагери за подготовка и почивка на различни ислямистки групировки, воюващи в Сирия, в това число и за терористи от ИД, “Харакат Ахрар Ал-Шам” и сирийската Ал-Кайда “Джабхат Ал-Нусра”.

Руските изтребители-бомбардировачи унищожиха пътя Jaroud ‘Arsal–Rankous, който води към сирийската граница, по който се транспортират метежници и оръжие в Сирия.

Според информацията, получена от военен източник в Ливан, Русия преди бомбардировката над терористите е уведомила въоръжените сили за предстоящата операция. В резултат ВКС на Русия са получили пълен достъп до въздушното пространство на Ливан, което без съмнение предизвиква политически сътресения между страните в сирийския конфликт.

Въздушната операция на ВКС на Русия в Ливан стана възможна, благодарение на  така наличното взаимодействие между двете страни. Арабските медии вече писаха, че в края на септември в Бейрут е пристигнала руска военна делегация, която се е разбрала с Централното командване на ливанската армия за борба с Ислямска държава и за активно действие в провинциите Бекаа и Триполи.

News Front България

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;