Сирия Турция границаЗа последните няколко дена подразделенията на сирийската армия постигнаха впечатляващи успехи в провинция Алепо. 43-та, 82-ра и 155-та бригада, част от 4-та моторизирана дивизия на Сирийската арабска армия, с подкрепата на отрядите на Хизбулла, NDF от Алепо и иракските военизирани формирования Харакат Ал-Нуджаба, успяха да завземат няколко населени места в южната част на провинцията, информира Ал-Масдар.

На 7 декември сутринта 4-та дивизия, с подкрепата на съюзниците, затвори основния път за транспортиране на ислямисти от Дамаск към Алепо и след продължителна престрелка завладя населените места Zeitan и Аль-Qa’layyah. След съществени загуби метежниците от “Харакат Ал Ахрар- Шам” и “Харакат Нурудин Ал-Зинки” бяха принудени да отстъпят извън град Ал-Зорба.

Последва настъпление на сирийските части, които получиха оперативен простор и изтласкаха терористите от населените места Калсах и Ал-Хамра, чието управление до момента преминаваше ту в ръцете на метежниците, ту в ръцете на техните противници. В боевете са унищожени няколко члена на радикални групировки и четирима ислямисти са взети в плен.

След това сирийското командване концентрира силите си за последващия удар към град Ал-Зорба и по-нататъшното придвижване по пътя Алепо-Дамаск. Преди това сирийските правителствени части трябваше да решат още един проблем – пълното освобождаване на Burnah, намиращ се на север от Тал Ал-Еис. В момента 80 % от населеното място е под контрола на Хизбулла и 43-та бригада от САР, но без окончателното изчистване на тила и унищожението на всички окопали се в окръга ислямсити, по-нататъшното придвижване напред е заплашено от допълнителни усложнения.

На 8 декември сутринта 4-та дивизия започна трета фаза на операцията по прочистването на провинция  Алепо. Населеното място Бурнах е щурмувано, както и Икарда и Хан Тумен, Ал-Зорба и Ал-Кураши. На този етап няма никаква друга достоверна информация за случващото се в тази провинция. Ако правителствените формирования постигнат успех, то ситуацията за терористите ще се превърне в катастрофа, защото те ще бъдат отрязани от източниците си на снабдяване от Идлиб, което ще създаде предпоставки за пълното освобождаване на провинцията.

News Front България

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;