Представяме екслузивното интервю на Оксана Созонова, ръководител на Сръбската редакция News Front с Андрия Мандич, един от лидерите на Демократичния фронт в Черна Гора.

 

В началото на декември Северноатлантическия алианс извърши такова действие на Балканите, което беше характеризирано от Москва като » експанзия» : Черна Гора получи покана от военния блок за присъединяване.

 

 

Радостно възприетата покана от властите на страната преминаваше под бурно изразеното недоволство от страна на по-голямата част от страната. Протестите срещу встъпването в Нато продължават и сега, а Подгорица има не повече от половин година за да се откаже от тази авантюра.

 

 

76

 

За това какви са реакциите в балканската страна по повод решението на страните-членки от Нато, за алтернативите, които предлага опозицията, за перспективите на отношенията на Черна Гора с Русия вследствие на съдбоносното събитие- в екслузивно интервю за News Front разказа председателят на една от най-големите политически сили в страната, партия Нова сръбска демокрация, Андрия Мандич.
News Front: Добър ден господин Мандич. Първия въпрос засяга едно много важно събитие, касаещо мисля целия свят: Черна Гора получи покана за встъпване в Нато на 2 декември. Какво е Вашето мнение по този повод, и какво очаква страната, в случай на влизането й в алианса?

 

 

Андрия Мандич: Поканата от Нато към Черна Гора е огромна грешка. Преди всичко, защото страните-членки от Нато са наясно, че на практика две трети от населението на Черна Гора се противопоставят на членството във военния съюз. Но у нас за съжаление, властта в страната е марионетна, и се контролира от западни международни центрове, които на практика направляваха  управляващата власт именно да приеме поканата за влизане в Нато, а след това по някакъв ускорен начин 28 държави приеха решение и скоростно изпратиха съответната покана.

 

Особено опасно ще бъде за страната, ако решението бъде прието от Парламента, въпреки волята на гражданите.

 

 

37

 

В нашия парламент голяма част от депутатите не следват истинските нагласи на партиите, от които са издигнати, и не следват програмите, на чийто основи са получили депутатските си мандати.

Имаме повече от 15 % независими депутати, тоест отстъпници от партии, които са събирали гласове на предишни избори. И разбира се, тези депутати, или част от тях, използват възможността посредством корупцията да гласуват за внесеното предложение от властта.

 

 

Ние искаме, ситуацията в Черна Гора да бъде разрешена чрез инициирането на референдум в съответствие с правовите норми. Това е единствения път на решение и изход от кризата.

 

Разбира се, такъв референдум предполага осигуряването на високи стандарти, тъй като черногорската власт се слави с краденето на гласове, а и помним референдума за държавно-правовия статус на Черна Гора през 2006 година, който беше реализран така както се реализрат изборите.

 

В Черна Гора съществува и определено количество хора, които са за влизането в Нато, но това по-скоро е малцинство.

 

 

И не са малко хората, които искат Черна Гора да влезе във военен съюз с Русия, като стане член на ОДКБ.( Организация на Договора за колективна сигурност ).

 

Но болшинството граждани на Черна Гора, разбирайки този водораздел, са за запазване на военен неутралитет на страната, а великите сили бяха гарантирали такъв неутралитет.

 

75

 

 

За нас, за провославния народ, който живее в Черна Гора, е от изключително значение, военния неутралитет на страната ни да бъде гарантиран от  Русия.

 

Русия цели 300 години е пазила и защитавала Черна Гора от Османската Империя.

 

За това за нас, за народа е и от огромно значение и важност, по въпроса с гаранциите от страна на великите сили присъствието на руски гаранции.

 

 

News Front: Как виждате бъдещето на отношенията между Русия и Черна Гора, в светлината на последните събития в страната Ви?

 

Андрия Мандич: Черна Гора трябва да строи възможно най-добри орношения с Русия. Казвам това не само заради историческите ни връзки, но и заради бъдещето ни.

Черна Гора е  туристическа страна и най- голямата количество туристи идващи у нас, са именно руски туристи. Те са и най-платежоспособни гости в страната ни,  и харчат повече от всички други туристи по нашето  море. Икономиката ни директно зависи от потоко на руски туристи. Също така, едни от най- крупните инвеститори в Черна Гора, които купуват жилища, поддържат строителството, и се опитват да водят бизнес в Черна Гора, също са от Русия. След тях следват сърбите.

 

 

77

 

Именно по такъв начин трябва да оценя ситуацията, сериозната, отговорна власт и да изгражда особени отношения с Русия. И разбира се, предвид географското си разположение , да развива добри и близки отношения със Сърбия.

А това, което прави властта в Черна Гора, е под контрола на западни международни центрове- и това което се случва отговаря на интересите на тези центрове, а не на интересите на гражданите на Черна Гора. От това следват и решения, които абсолютно не ни правят чест, на нас като граждани на тази страна.

 

Тук имам предвид и лошото отношение и предателството от страна на Мило Джуканович по време на нападението на Нато над Югославия, разрухата на единна държава със Сърбия и признаването на псевдо-държавата Косово, въвеждането на санкциите срещу Русия, опитът да се подкрепи Косово в Юнеско, за да вземат грижите за нашите светини, сръбските светини в Косово.

 

Черногорските влсати предприемаха погрешни и откровено антисръбски и антируски действия, но в отговор и от Русия, и от Сърбия, не сме получили нито един недружествен жест към страната ни. В нас винаги са виждали братска страна, винаги са ни подкрепяли, помагали, поощрявали.

 

Днес Черна Гора премина съвременния Рубикон, и очевидно, че й е необходимо демократично решение.

Смятам, че със смяната на властта в Черна Гора, по-точно, с организирането на първите законни предсрочни избори, ситуацията ще се промени, и ние няма да маршируваме в един строй с Албания и Турция срещу Русия и Сърбия

 

 

News Front: Вие и Вашата партия сте за военен неутралитет или за сътрудничество с други сили вместо встъпването в Нато?

 

Андрия Мандич:  В нашето политическо обединение са представени партии, които са за най-тясно сътрудничество с Русия. Но ние, като реални политици смятаме, че Черна Гора трябва да бъде неутрална, защото така е възможна появата на взаимен интерес. Това е такава точка на съприкосновение за тези, които са за Русия, и тези които са за Нато.

 

И най-важното е, решението да бъде постигнато  по демократичен път, за да може гражданите на Черна Гора свободно да изразят волята си. А аз не се й съмнавам, че болшинството, минимум две трети от тези, които ще дойдат на референдум, ще бъдат против членството на Черна Гора в Нато.

 

News Front: Тази събота на 12 декември организирате протестен митинг в Подгорица срещу влизането в Нато.

Разкажете как ще изглежда митинга, кой освен Вас се планира да участва, и какви ще бъдат Вашите искания и към кого ?

 

 

Андрия Митич: Участват всички парламентарни партии, които са срещу влизането на Черна Гора в Нато. Освен Нова Сръбска Демокрация, това са и Демократична народна партия, Работническа партия, партия на пенсионерите и инвалидите, Движение за Плевля ( град в северната част на Черна Гора). Също така ще се включат важни нестопански организации и движения, които ще се борят срещу встъпването на Черна Гора в Нато, ще присъстват и организации на ветераните войни от 1991-99 години, бивши военнослужещи от Югославската народна армия. В митинга ще се включи и бившия председател на правителството, който ръководи страната по времето на атаките на Нато над Югославия.

 

Тоест, това ще бъде широка акция, с която ще отправим послание, преди всичко към страните членки на Нато, че Черна Гора не иска да бъде част от този съюз, и едновременно с това към правителството на Черна Гора, да не се съгласява с лъжливото въвличане страната в Нато, и че първо трябва да провери мнението на нанарода с референдум.

 

Оригинал на интервюто на Оксана Созонова, ръководител на сръбската редакция News Front с Андрия Мандич.


Българска редакция News Front.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;