Police officers attend an oath-taking ceremony for a new police patrol service, part of the Interior Ministry reform initiated by Ukrainian authorities, in Lviv, Ukraine, August 23, 2015. The new service, which includes road, transport and foot patrols, is expected to replace the traffic police, widely associated with disrepute and corruption, according to local media. REUTERS/Roman Baluk - RTX1P9YD

В полицията на Киев назряза крупен скандал: 80 % от личния състав смята да напусне. Както пише украинското издание “Вести”, макар в МВР да твърдят, че имат ясни критерии за подбор на кадри, членовете на атестационната комисия не скриват, че се ръководят от лични мотиви.

Изданието търди, че 500 от 700 полицаи още в първия ден след атестацията имат намерение да напуснат, а това е  80 % от личния състав на киевската и областната полиция.

Според изтачници на изданието, МВР в Киев е в катастрофална ситуация.

“Членовете на комисията по подбор на кадрите, решиха да изгонят всички ръководители на следствието, но няма с кого да ги заменят. Ситуацията вече е комична – начело на Облонския районен отдел поставиха лейтенант. Ако така продължава и по-нататък, Киев ще се потопи в криминален хаос. Някои от ръководството на следствието трябва да бъдат заменени, но да се гонят всички специалисти е глупаво и необмислено”, — съобщи източникът за “Вести”.

Ето какво споделят пред изданието участници в атестацията, които не са преминали. Те се оплакват, че събеседването се провежда от хора без юридическо образование, а това е непрофесионално и напълно лицемерно.

“На събеседването ми казаха: застани на колене и моли прошка от героите на “небесната сотня”, ти си виновен за тяхното убийство. В какво съм виновен аз? Хвърлих удостоверението си в лицето на члена на комисията и напуснах. Обидно е това за всички тези години. Те съсипват следствието и оперативната работа.

“На атестацията не минаха много обикновени момчета, които отвътре познават криминалния свят. Набутваме се в лошите 90-те години”, — споделя пред журналистите един от оперативните работници, Михаил.

Подобни са разказите пред журналистите и на други сътрудници.

“По закон ние нямаме право на стачка, но просто няма да излезем на работа, ще затворим кабинетите. Нека да работят новите. От десет началници на районни отделения не минаха девет, а също следователи, които са с 20 години стаж. С нас ще замине в небитието и цялата агентурна мрежа, която е формирана с години. Да замениш такъв огромен брой хора – не, това не е възможно. Към Нова година градът ще се потопи в грабежи, разбойнически банди и нелегално оръжие”, — съобщи за изданието следовател с 18 години стаж.

От МВР в Киев уверяват, че имат ясни критерии за подбор на кадри.

“Първоначално всеки е длъжен да мине през проверка по лустрация, по-нататък следват тестове за логическо мислене, ерудиция, лоялност и откритост. След това кандидатите преминават през събеседване с комисията. На тестовете кандидатите трябва да съберат минумум 25 точки от общо 60”, — заяви пресслужбата на МВР в Киев.

Украинското издание констатира, че членовете на атестационната комисия не крият, че ръководството има лични мотиви. Те молят да се изпратят компреметиращите данни в социалните мрежи.

News Front България

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;