138 години от освобождението на Плевен _nНа днешния 10 декември се навършват 138 години от освобождението на Плевен. На тази дата през 1877 г. руската армия успява да превземе окупирания от Осман паша Плевен, което е с решаващо значение за изхода от Руско-турската война (1877-1878 г.).

Обсадата на Плевен е най-продължителната по време на Руско-турската война от 1877-78 г. — продължила цели 5 месеца. Настанилият се в града Западен турски отряд под ръководството на Осман паша възпрепятства навлизането на руски войски в България. Руснаците обаче след неколкократни сражения прекъсват снабдителната османска линия за хранителни провизии при с. Горни Дъбник и с. Телиш и подсилват военните си сили.

В началото на декември османските войници вече нямат хранителни запаси и са на ръба на силите си. На 10 декември Осман паша предприема последен опит за атака на окупиралите се край Плевен руски военни части, но е разгромен и пленен с всичките си подчинени.

Обсадата на Плевен е най-тежката и продължителна битка в хода на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.)  Западната османска армия задържа в продължение на почти пет месеца град Плевен, обсаден от Западния руски отряд. Временно е забавено руското настъпление в Тракия. Руската победата на 10 декември 1877 г. има решително значение за изхода на войната и Освобождението на България.

Поклон пред руските войни, паднали за Освобождението на България!

Снимки: Галя Петкова Босева

News Front България

138 години от освобождението на Плевен 0_n138 години от освобождението на Плевен 05_n138 години от освобождението на Плевен 7_n

Тагове: ; ; ; ; ; ;