Турция Ирак t Турските изтребители нахлуха във въздушното пространство на Ирак и нанесоха авиоудар по пограничната територия на страната, съобщават световните медии.

Както съобщават турските медии, самолети F-16 на турските ВВС са атакували кюрдското опълчение в Ирак. Под тревога са били вдигнати над десет изтребители на турските ВВС.

Както съобщава Генералният щаб на турската армия, първите атаки са били нанесени вечерта. Турските самолети са бомбардирали позиции на кюрдите в районите Авашин, Басян, Зап и Харурк.

Оказва се, че Турция още през 1990-те години е подписала споразумение, че турските въоръжени сили, преследвайки кюрдите, имат право да навлизат в иракска територия.

Ал Абиди, премиерът на Ирак, се обърна с молба към Йенс Столтенберг, генералния секретар на НАТО, да изведе от страната турските войски.

Багдад изрази протест, но Анкара не реагира.

Официална Турция твърди, че е вкарала войниците си в Ирак, за да подготви кюрдите за атака на град Мосул, намиращ се под контрола на терористите от Ислямска държава.

Русия изрази готовността си да подкрепи Ирак и помоли Съвета за сигурност към ООН да проведе закрито заседания за обсъждане на военните действия на Турция в Ирак и Сирия.

В сряда турските изтребители нарушиха въздушното пространство на Ирак и бомбардираха района на ал-Имадия в провинция Дахук в Ирак, намираща се до границата с Турция, предаде иранската агенция Fars.

Според очевидци, авиоударите, които са продължили над половин час, са били осъществени по позициите на Работническата партия на Кюрдистан в районите Дейрлук и Шиладжи.

Агенцията съобщава, че във вторник късно вечерта турските изтребители са атакували база на РПК в планинския район Кандил в Иракски Кюрдистан.

На 5 декември Хайдер ал-Абади заяви, че група турски военни “около един батальон” с танкове е нахлула на територията на държавата му. В Багдад оцениха случващото се като агресия и изискаха незабавно напускане на турските военни от Ирак. В парламента в Ирак дори заговориха за военен отговор.

Според турските медии, близо до град Мосул в Северен Ирак се намират около 130 военнослужещи на Турция. Hurriyet Daily News пише, че Турция ще разположи постоянна военна база в района Башик в иракската провинция Мосул. По-късно губернаторът на провинция Найнава Науфал ал-Акуб заяви, че броят на турското подразделение е около 900 човека.

Ръководителят на комитета по сигурност и отбрана в иракския парламент Хаким ал-Замили заяви, че след турската агресия и нарушаване суверенитета на държавата, Ирак може да помоли Русия за военна помощ.

News Front България

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;