Ирак iraqИрак трябва да преразгледа договора за сигурност със САЩ или да го анулира, заяви членът на комитета по сигурност и отбрана в иракския парламент Хамид ал-Мутлак.

Политикът отбеляза липсата на ясна реакция на САЩ по отношение влошаване на ситуацията в областта на сигурността в Ирак.

“Правителството и парламентът трябва да преразгледат сключения със САЩ договор за сигурност, защото САЩ не се отнасят сериозно към неговото спазване. Искаме този договор да се анулира”, — цитира думите му Sputnik.

Политикът коментира и ситуацията около влизането на турски войски в Ирак.

“Ирак ще бъде защитаван само от синовете си, а Турция вкара войски тук. Така е прекрачена тънката червена линия на иракския суверенитет. Имаме право да направим от това международен проблем и да изискаме от Съвета за сигуррност към ООН да изведе турски войски от Ирак”, — подчерта политикът.

Той отбеляза също, че Ирак трябва да действа “разумно”.

По-рано в сряда източник от министерството на отбраната в Ирак съобщи, че самолети на ВВС на Ирак във вторник са провели разузнавателни полети над военна база в северната част на страната, където са разположение подразделения на турските въоръжени сили.

На 5 декември Хайдер ал-Абади заяви, че цяла група турски военни, “около батальон”, е влязъл с танкове на територията на страната му. В Багдад сметнаха случилото се за агресия, настояха за незабавно връщане на войниците назад, а в парламента на Ирак дори заговориха за военен отговор.

Според версията на турските медии, близо до град Мосул в Северен Ирак има около 130 вовеннослужещи. Hurriyet Daily News пише, че Турция ще разположи постоянна военна база в района Башик в иракската провинция Мосул. По-късно губернаторът на провинция Найнав Науфал ал—Акуб заяви, че броят на турските подразделения са около 900 човека.

Ръководителят на комитета по сигурност и отбрана в иракския парламент заяви, че в отговор на турската агресия и нарушаване суверенитета на държавата, Ирак може да се обърне към Русия с молба за военна намеса.

News Front България

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;