Джо Байдън e В отговор на изявлението на вице-президента на САЩ Джо Байдън за корупцията в Украйна, американските медии припомниха за бизнеса на сина на политика в тази страна. Връзката на Хънтър Байдън с една от най-големите украински газови компании не е тайна, но обвиненията към Байдън днес звучат с нова сила, стана ясно след посещението на Джо Байдън в Украйна и речта му там за необходимостта от борба с корупцията.

“23 млн долара принадлежат на украинския народ”

“Докато вице-президентът на САЩ Джо Байдън призовава ръководството на Украйна да положи максимум усилия в борбата срещу корупцията, връзката на неговия син Хънтър Байдън с една от най-големите газови компании в страната Burisma Holdings, чийто собственик Николай Злочевский е бил министър на екологията на Украйна при Виктор Янукович, ни кара да се усъмним в искреността на бащата”, — отбеляза The New York Times.

Според информация от изданието, 45-годишният Хънтър Байдън е член на Управителния съвет на компанията от април 2014 година.

Именно тогава по време на разследването за пране на пари британските чиновници замразиха банковите сметки в размер на 23 млн долара в Лондон, които уж принадлежаха на Злочевский. Независимата правителствена агенция Serious Fraud Office затвори достъпа до сметките, но след като украинските прокурори отказаха да предоставят необходимите за разследването документи, агенцията след съдебно решение бе принудена да размрази активите. Този факт предизвика силното негодувание на посланика на САЩ в Украйна Джефри Пайета.

“Получените по незаконен път активи в размер на 23 милиона долара принадлежат на украинския народ, — подчерта той. – Когато Великобритания помоли да й изпратим необходимите документи, те (украинските прокурори, бел.ред.) вместо това изпратиха писмо на адвокатите на Злочевский, удовостоверяващо, че в дейността на Злочевский не е имало нищо противозаконно. В резултат парите бързо след това бяха прехвърлени в Кипър”.

“Пайета продължава да настоява за разследване, в това число и мотивите на украинските прокурори, но мълчи за връзката на Хънтър Байдън с Burisma Holdings», – твърди The New York Times.

Старши научният сътрудник от Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон Едуард Чоу, който внимателно следи ситуацията в Украйна, отбелязва за изданието:

“Факт е, че в скандала с фирмата на Злочевский е замесен и сина на вице-президента на САЩ, който подкопа антикорупционната линия на администрацията на Обама в Украйн За съжаление, антикорупционните призиви на Байдън-баща само изпращат сигнал на държавите, на които им се иска да вярват на Америка, че американците са лицемери по тези въпроси”, — подчертава той.

Прес-секретарят на вице-президента Кейт Бедингфийлд заяви, че бизнесът на Хънтър Байдън не е свързан по никакъв начин с политиката  на баща му спрямо Украйна.

“Хънтър Байдън е частно лице и юрист”, — подчерта тя, припомняайки, че “вице-президентът винаги е правил всички възможно, за да се разследват и наказват корупционните престъпления”.

Представителите на  Burisma отказаха да коментират. Не е ясно как украинската фирма Burisma Holdings е попаднала в полезрението на Байдън-младши. Но, обявявайки неговото назначаване, председателят на съвета на директорите Алън Аптър подчерта:

”Нашата стратегия е насочена към търсене на професионални кадри и внедряване на най-добри корпоративни практики. Много се радваме, че г-н Байдън ще се присъедини към нас, за да ни помогне за постигането на тези цели”, — цитира думите му The New York Times.

Припомняме, че по време на визитата на Байдън в Киев, той призна:

”Никога не съветвам хората от други страни да правят каквото и да е, но вие няма да намерите нито една друга държава, в която раковите метастази на корупцията така да процъфтяват, както в Украйна”.

“Корупцията не ни позволява да построим успешна демокрация”, — констатира вице-президентът на САЩ.

Неговото становище се подкрепя активно от олигарха и по съвместителство президент на Украйна Петро Порошенко:

”Това беше месидж (съобщение, бел.ред.) за необходимостта от борба с корупцията. Тя трябва да включва не само създаването на институционални структури, трябва да включва това, което чака от нас целият украински народ и целият свят – резултатност. Много бих искал това да го чуят всички, които ги касае казаното”, — заяви Порощенко.

Ръководителят на украинската редакция на DW Бернд Йохан, коментирайки неотдавнашната визита на Байдън в Украйна, отбеляза:

”Нито правителството, нито президентът, а още повече Върховната рада, която е просмукана от взаимни зависимости между депутатите, до момента не са намерели сили да разрушат корумпираната система на Украйна. Видни са само отделни щрихи от нуждата от съдебна реформа. Както и преди, страната се намира под контрола на олигарсите, които с помощта на своите невидими за очите мрежи се борят за власт и влияние в политиката и икономиката. Мрежите са опасали  дори Главната прокуратура и полицията”.

Според него, конфликтът с Русия за Донбас повече не може да служи за оправдание на недостатъчното желание да се правят реформи в страната.

«Европа и САЩ както и преди са на страната на Киев, но при липса на радикално вътрешно реформиране политическото пробуждане на страната ще се превърне в провал. Времето за оправдания на Украйна мина. В Европа и САЩ расте неудовлетвореността от ситуацията в Украйна”.

News Front България

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;