В Италия набира все по-голяма популярност движение срещу Нато, което сякаш получи второ дихание след скандалното решениие на алианса да покани Черна Гора.

 

35

 

На 5 декември в град Катания ( Сицилия) се проведе заседание на Комитета » Не на войната- не на Нато. Участниците в заседанието единодушно приеха резолюция, с която признават разширяването на на Нато като опасно, и водещо към Трета световна война, противоречащо на интересите на Италия и Европа.

 

По мнение на участниците, решението на Северноатлантическия алиянс да покани ЧернаГора на преговори за встъпване в Нато, само налива масло в огъня, който може да запали цяла Европа. С тази стъпка се потвърждава също, че настоящата стратегия на САЩ цели задълбочаване на конфликта с Русия, и пбграждането и с недружелюбни страни.

 

Въпреки че, на пръв поглед Черна Гора е малка страна и не представлява сериозна  опасност, трябва да се отбележи, че страна играе важна стратегическа роля. Черна Гора разполага с пристанища, които могат да бъдат използвани за военни цели в Средиземно море, и големи модернизирани подземни бункери,  които биха позволили на въоръжените сили на Нато да съхраняват огромно количество боеприпаси, в това число и ядрено оръжие.

 

Участниците на комитета изтъкнаха, че населението на Черна Гора еднозначно е против присъединяването към агресивния алианс. Американците въпреки това, умело използват лидера на страната Мило Джуканович, който с особена жестокост размазва опозиционните протести. Позицията на Джуканович е ясна- даже Европол — полицейската на служба на Европейския съюз призна, че той има пряко  отношение към организацията на пурвоначален пункт в страната си за транспортиране на наркотици от Афганистан в Европа.

 

39

 

 

» След като в Нато бяха включени страни от Варшавския договор, три републики от бившия СССР и две бивши Югославии, северноатлантическия блок не спира, а сега има намерение да окупира и Черна Гора. След това анексия на Македония, Босна и Херцеговина, Грузия, Украйна и други страни за да може да се доближи до Русия, разполагайки на териториите на окупираните страни собствено въоръжение, в това число и ядрено»- се казва в текста на резолюцията. Европа отново застава пред опасната перспектива да се превърне в площадка за военни действия.

 

 

Членовете на Комитета » Не на войната, Не на Нато» , приеха и обръщение, с кето се призовават всички подръжници на идеята за излизане от Нато да с емобилизират и да се обявят за неутралитет.

Активистите на движението се позовават на 11 глава от Конституцията на Италия, в която се казва ясно, че страната отхвърля войната като посегателство на свободата ба другите народи.

 

«Ние призоваваме и европейските антинатовски движения да се присъединят към нашата борба за мирно бъдеще на Европа.»- се казва още в обръщението.

 

Италиянския комитет също така изрази своята солидарност към движенията и гражданите в Черна Гора, които доблестно  се борят срещу заплахата за националния интерес от страна на Нато.

 

 

Българска редакция News- Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;