Турция в Сирия агресия 9Турция продължава да има агресивни намерения към съседите си и открито демонстрира враждебна политика, която се изразява не само в нарушаване на въздушните граници, но и в завземането на чужда територия.

Това се изразява най-ярко в поведението на Турция спрямо Сирия, където турската войска на 25 ноември нахлу в територията на Сирия и завзе част от територията й в околностите на хълма Тал-Зияб.

Целта на агресията бе да се прикрие движещата се колона с контрабанден нефт, който бойците транспортираха за Турция, където след реализирането на черния пазар метежниците получават пари за оръжие, боеприпаси и вербуване на нови привърженици.

Чрез височинаа Тал-Зияб, 50 метра, се контролира цялата местност. Турските подразделения пресякоха турско-сирийската граница заедно със строителна техника и веднага започнаха да строят на завзетия участък укрепления. После тук се появиха танкове и друга бронирана техника от ВС на Турция.

Освен прикриването на автоколоните с нефт, този агресивен акт преследваше и друга цел. Турция, освен контрол над транспортирането на нефтовозите от Рака, иска да разчлени на две части територията, която заемат кюрдите, за да има възможност да ги разгроми поотделно.

Сирия е възмутена от вероломния агресивен акт и заяви, че президентът на Турция Реджеп Ердоган е лъжец. Единствената негова цел не е борбата с ИД, а ликвидирането на Работническата партия на Кюрдистан и нейните бойни отряди, а също удовлетворяване на материалните потребности на семейството му, изразяващи се в огромна печалба от контрабандата на нефт от терористите.

ПП за News Front България

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;