КюрдиРуски самолет АН хвърли на сирийските кюрди от “Партията на Демократичния съюз” около 5 тона военна помощ до град Алепо. Различните видове оръжия и боеприпаси ще им гарантират необходимата военна мощ за прочистване на територията от терористи на Ислямска държава, в частност на участъка по сирийско-турската граница между Аазаз и Джераблус, а и за да се прекрати контрабандния поток на нефт за Турция и на бойци за Сирия.

Руското министерство на отбраната съобщи, че миналата седмица Анкара е прехвърила в Сирия до 2000 екстремисти.

Русия изпълни обещанието си да окаже помощ на кюрдите, дадено им след атаката от турските ВВС по руския самолет. Турция е категорично против затварянето на границата в участъка с кюрдско опълчение, защото редом се намира провинция на турски кюрди. В настоящите условия на военен конфликт границата има само символично значение.

Анкара категорично отказва да затвори границата, защото, както твърди официалната власт, там трябва да се поставят 30 наблюдателни вишки и да се заделят 30 хиляди войници в интервал от три метра.

Кюрди 4

Премиерът Давутоглу съобщи, че с помощта на коалицията, те ще затворят границата за бойци, но ще я оставят отворена за бежанци. Ако кюрдският план успее, то Турция с ЕС не могат да създадат в този район “буферна зона”, т.е. не могат да попречат за създаването на Обединен Кюрдистан.

САЩ формално признаха, че пробиви в границата с Турция има, но реално не правят нищо, за да накажат турците и да принудят виновните да отговарят. Именно Пентагонът предложи да се отделят 30 хиляди войници откъм територията на турските кюрди. Вашингтон отказа по-рано да доставя на сирийските кюрди въоръжение за борбата с ИД, а година по-рано помагаше на терористите при населеното място Кобани.

САЩ водят двойна игра, а Русия разчита на кюрдите за съвместен удар по терористите, което може съществено да повлияе върху хода на събитията.

ПП за News Front България

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;