Турско-сирийска границаТурция отказа да изпълни искането на САЩ да се затвори онзи участък от границата със Сирия чрез допълнителен контингент войски, който се използваше за прехвърляне на бойци в сирийска територия и за контрабанда на сирийски нефт от терористите от Ислямска държава, пишат турските медии.

Анкара отклони предложението по две причини: защото било нереално, а и защото “другата страна” може да “заеме враждебна позиция”, започвайки струпване на силите по границата, отговорили турските официални лица, предаде Hurriyet.

Турските представители казали на американските си колеги, че за реализирането на идеята трябвало да бъдат разположени в участъка около 30 хиляди военни и да се поставят наблюдателни кули през всеки три метра.

В четвъртък вечерта министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че затварянето на сирийско-турската граница може само да обедини усилията на всички, които действат на суша или по въздух за разрешаването на проблемите в Сирия.

По-рано САЩ заявиха, че нееднократно са молили Турция да затвори границата си със Сирия, признавайки по този начин трансграничните доставки на нефт от контролираните от Ислямска държава райони. Но, според израза на президента на САЩ Барак Обама, по този въпрос както преди “е празно пространство”.

Припомняме, че Министерството на Русия в сряда обнародва доказателства за доставката на нефт за Турция от контролираните от Ислямска държава територии. Русия твърди, че главната изгода от търговията с контрабандния нефт от Сирия има президента на Турция Реджеп Ердоган и членовете на неговото семейство.

News Front България

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;