Русия Сирия 9Как Министерството на обраната ще оборудва втора авиобаза в Сирия

Русия се готви да оборудва втора авиобаза в Сирия. Това на 1 декември съобщи британското издание The Times и кувейтския вестник Al-Rai.

Според тях, новата техника и подразделенията ще се разположат в авиобаза Шайрат на 35 километра на югоизток от град Хомс в централна Сирия.

На новия обект, според медиите, се планира разполагането на още 50 самолета, бригада разузнавачи и специални части, а също спомагателен персонал. В база Шайрат вече има руски бойни въртолети и контингент, който се занимава с подготовката на обекта. Понастоящем там са разположени части на ВВС на Сирия, в частност – МиГ-23 и Су-22. Както се твърди, Москва ще изпрати в Сирия голям брой реактивни самолети със залпов огън и огнеметни системи ТОС-1.

База Шайрат има 45 укрепени авиационнни хангари, позволяващи защита на самолетите от попадения при обстрел, — съобщиха от руско-сирийско-иранско-иракския щаб. Според негови сведения, летището разполага с 3-километрова главна писта, позволяваща кацането на самолети от различен тип, а също допълнителна писта, чиято подготовка се завършва.

Източник от руските силови структури съобщи, че база Шайрат ще бъде необходима за операции в южна и източна Сирия.

За настъпления в района на Палмира и още на изток, в Дейр-ез-Зор, Хеймим е твърде отдалечен, особено за щурмовите самолети и въртолети. Има сведения, че руските ВКС вече са използвали Шайрат като летище за отскок.

В началото на ноември се появиха данни, че Русия използва четири бази за рейдове срещу терористите. Освен летище Хмеймим в Латакия, където са базирани основните сили на авиацията на Русия, въртолетите са прехвърлени в базата на сирийските ВВС Тияс, разположена в пустинята между Хомс и Палмира. Използвани са и базите в Хама и Шайрат около Хомс.

На 17 ноември Главният щаб на Русия демонстрира на президента на Русия Владимир Путин слайд със схема на действията на Въоръжените сили на Сирийската арабска армия в населеното място Мхин. На картата в близост до база Шайрат беше показано разположението на руската артилерия, в частност шест гаубици “Мста-Б” от 5-та артилерийска батарея, 120-а гвардейска артилерийска бригада.

Отбелязваме също, че по-рано в Сирия вече бяха забелязани “на дело” тежките самоходни огнемети ТОС-1А “Солнцепек”, обстрелващи позициите на терористите в градовете в североизточна Латакия.

News Front България

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;