Авиобаза ШайратСтандартната система за базиране е следната: един авиополк – една база. Руската групировка в провинция Латакия беше първия етап.

Но продължителното присъствие на Русия в Сирия изисква разгъване на инфраструктурата и увеличаване на авиогрупата.

Назрява необходимостта от разширяване на руското присъствие в Сирия, първо, за да се увеличи броят на авиоударите по терористите. Второ, за да се разположи допълнителен брой изтребителна авиация за охрана на вече наличната групировка, а също и за самолети за радиолокационно разузнаване, отговарящи за авиацията и крилатите ракети, насочвани по позициите на илямистите.

Не е изключено в небето над Сирия да се появи и А-50 – самолет с далечно радиолокационно управление.

Ще нараства и военно-транспортната авиация, за да се доставят боеприпаси и т.н.

Всички тези мерки са разбираеми и естествени, защото става ясно, че руското присъствие в Сирия ще е задълго.

Логично е да се очаква, че в Сирия ще се разполага не само авиация, защото в момента виси заплахата от агресия на турската армия в Сирия. Турция иска създаването на буферна зона.

А това вече не са раздробените бандитски формирования, а напълно организирана военна сила.

Затова Русия, освен засилването на авиацията, ще трябва да разположи всичко необходимо, за да предотврати опитите за турска агресия.

В миналото военният городок на Русия в Дамаск наброявал 450 човека – военнослужещи и техните семейства. Това бил достатъчно голям и комфортен городок, който се охранявал добре от сирийските спецслужби. Руските офицери действали ефективно, а сирийците винаги се вслушвали в съветите им. Нито едно учение, нито едно тактическо занятие не преминавали без участието на руските специалисти. Резултатите от това са видни и днес – сирийската армия, за разлика от иракската и либийската, се държи и до днес.

Да, няма друг изход, освен разполагането на допълнителна групировка на руските сили в Сирия.

От самото начало беше ясно, че в авиобаза Хмеймим може да бъдат разположени ограничен брой самолети, които съвсем не са достатъчни за тази война. Затова трябваше да се намери изход. Разбира се, че снабдяването на още една база е сложна работа.

Възможностите за прехвърляне на товари по въздуха са достатъчно ограничени.

Турците пречат на преминаването на руските кораби през проливите Босфора и Дарданелите. Към това трябва да добавим и още един проблем – от пристанището до база Шайрат всичко, което пристига трябва да се транспортира по земя, а това означава, че ислямистите ще правят засади на транспортните колони. Не е изход използването на летището в Ирак, защото то е доста отдалечено. Освен това, върху правителството на Ирак оказват натиск САЩ.

Западните медии пишат, че в Шайрат ще се разположат още части.

Ако там Русия направи база, то сирийците трябва да гарантират безопасността на транспортирането. Става дума за ежедневни прехвърляния. Ще трябва частите да се придвижват на колони, както в Афганистан, с отряд за гарантиране на движението, с проверка за наличие на минно-взривни заграждения, с подкрепата на бронирана техника или да се обезпечат безопасни трасета чрез блокпостове и т.н.

Ако Шайрат се оформи като втора база, то ще трябва да се използват наземни сили в по-голям обем, отколкото охраната и отбраната на авиобаза Хмеймим, разположена близо до крайбрежието. А това е проблем.

Що се касае до снабдяването на руската групировка по море, то сериозни проблеми действително няма. Налице е Международна конвенция и Турция на своя глава не може да задържа руските товарни или военни кораби.

Медиите съобщават още, че база Шайрат е необходима за операция в южна и източна Сирия.

Но все още не е ликвидиран анклавът от терористи между градовете Хама и Хомс в западна Сирия. На север настъплението се развива не твърде успешно.

А тези райони са ключови.

На изток няма важни обекти, които да влияят негативно върху сигурността на сирийската правителствена армия и държава като цяло.

Специалисти твърдят, че е възможно Русия да се ограничи по трасетата Дамаск-Дераа, Хомс-Хама…

Ако в западната част на Сирия всички територии са прочистени от терористи, то това ще бъде гигантски успех.

Той ще позволи сирийската държава да съществува още дълги години.

Затова направленията Палмира, Дейр-ез-Зор, Ер-Рака – това са второстепенни задачи.

Но и те ще бъдат постигнати.

News Front България

Тагове: ; ; ; ;