Черна Гора получи покана за встъпване в Нато, въпреки мощните антинатовски и антиправителствени демонстрации на страната. Идва логичния въпрос: защо Нато иска Черна Гора? Нека разгледаме какво всъщност представлява Нато, как се развива. А какви цели преследва- всеки сам да направи своите изводи.

 

 

18

 

Военно-политическия блок Нато съществува вече 63 години. За това време алианса значително попълни своите редове, провеждайки 6 етапа на разширяване. Към днешна дата в организацията на Северноатлантическия алианс влизат 26 страни на Западна, Централна и Източна Европа, САЩ и Канада.

 

 

 

Разширяването на военно-политическото присъствие на Нато не спира, от което следва да се замислим какво се планира с това разширяване? На първо място Нато е военна организация, и думата » военна» ни подсказва, че това, към което се стреми тази организация по никакъв начин не е свързано с мир.

 

 

20

 

Разполагането на военни бази по различни географски точки, означава създаването на мощна военна площадка, или съвсем с прости думи — подготовка за война.

Не са малко примерите, в които страни членки на алианса не са радостни от участието си, а по-скоро са заставени по един или друг начин да встъпят в организацията, именно в интерес на самата организация.

 

23

Съвсем реален пример е България, която след членството си в алианса не разполага със собствена армия, за сметка на 7-те чужди бази на територията си. Немаловажен факт е, че антинатовските настроения вътре в страната не стихват и реалното отношение на народа към членството е крайно негативно.

 

Случаят с Черна Гора, към днешна дата е повече от показателен- народът е против встъпването, но Нато настоява да приеме страната.

Генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг, коментира на пресконференция в Брюксел, че идеята да поканят Черна Гора в Нато, не касае Русия и не е насочена срещу когото и да е.

Един вид, просто си се разширява пакта без никаква умисъл?

Чисто географически Нато укрепя своите позиции на Балканите, без да се смущава от това дали го искат или не.

 

Българска редакция News- Front.

 

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;