Русия ВКС alВ търговската война, който провокира Реджеп Ердоган и която в момента води Владимир Путин, може да има само един победител – Русия, пише аналитикът от MarketWatch Амотц Аса-Ел.

Според него, заложени са “търговски отношения за 30 милиарда долара”. Ако те за Русия са просто важни, то за Турция те са жизнено необходими.

След въвеждането от Запада на антируските санкции Русия закупи от Турция плодове и зеленчуци за около 4 милиона долара.

Почивката в Турция, според Аса-Ел също не е жизнена необходимост за русаците, макар миналата година там да са били 3.3 милиона руснаци.

Икономическите мерки, предприети срещу Турция, са двойно по-пагубни за Турция,защото социалната обстановка там, за разлика от тази в Русия, е неспокойна заради войната в Сирия и проблемите с кюрдите, които Русия подкрепя, продължава аналитикът.

“Фермерите, продукцията, от която ще се лиши руският пазар и работниците в хотелите и ресторантите, които вече изгубиха руските си клиенти, ще се присъединят към тези турци, които вече се обявяват против пристигналите в страната над един милион сирийски бежанци, които наводниха пазара на работната сила в Турция”, — пише той.

Ако Русия откаже доставката на газ за Турция, ситуацията ще стане катастрофална, добавя Еса-Ел. В този случай Русия ще изгуби милиарди, но тя, според аналитикът, може да си позволи това, докато турската икономика “на практика ще спре”.

Работата не е само в това, че Русия доставя на Турция половината гориво, а и в това, че Ердоган е “на нож” с всички свои алтернативни доставчици – с Иран, Египет, а също със Саудитска Арабия и другите страни от Персийския залив.

От гледна точна на аналитика, Владимир Путин разбира, че Русия ще понесе определени загуби от скъсването на икономическите си отношения с Турция, но “честта на държавата за Путин е по-важна”.

“В сблъсъка с Ердоган за сваления бомбардировач Путин ще избере честта”, — пише аналитикът. Според Еса-Ел, руският президент няма намерение да се примирява с това, че Турция свали руския Су-24, както по политически причини, така и по търговски такива – защото е нанесен удар по руското оръжие.

“Турция има всички основания да се страхува, че икономическият натиск от страна на Русия едва започва и той няма да спре, докато в Анкара не се случи това, което нито Путин, нито Ердоган някога са привили – капитулация”, — завършва аналитикът.

News Front България

Тагове: ; ; ; ; ;