ЛихачовВъпреки протестите в столицата на България официално бе открит паметник на Лихачов

Церемонията се състоя на 30 ноември в София, когато паметникът на академик Дмитрий Лихачов бе тържествено осветен. Присъстваха депутати, дарители, ученици от руското училище в София, представители на посолството на Руската федерация в България, граждани.

Сред гостите бяха Кирил Рънза, Роберт Шестаков от посолството на Русия в София, д-р Арсений Миронов – председател на Института за световното културно наследство “Д. С. Лихачов” в Москва, епископ Григорий Бранитски, викарият на Негово светейшество Патриарх Неофит, депутатът от БСП Желю Бойчев и Тодор Батков, който е и дарител на проекта.

Инициатор на проекта е комисията, създадена от Съюза на българските журналисти. Тя даде първоначален тласък на проекта през 2013 година. Към инициативата бяха приобщени учени, архитекти и общественици.

Проектът е дело на арх. Венцислав Ячколовски и скултора Станислав Корчев.

“Лихачов е много сериозен учен, литературовед и българолюбец. Голяма е помощта на Калина Канева, която има огромен архив от снимки и видео материали за акад. Лихачов, защото е работила с него”, сподели Станислав Корчев.

News Front България

Тагове: ; ; ; ; ;