Заместник държавният секретар на САЩ Роуз Хетемюлер обвини Русия в нарушаване на Договора за унищожаване на ракети със среден и малък радиус на действие. Доколкото Москва “нагло отрича” отправените обвинения и дори самата тя обвинява, Вашингтон подготвя мерки, за да принуди руската страна да изпълни договореностите, заяви Хетемюлер.

Роуз Хетемюлер заяви в конгреса на САЩ, че, независимо, че Русия дълго не изпълнява задълженията си, администрацията на Обама не е имала и понятие, че Русия е нарушавала Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък радиус на действие, докато Обама по време на първия си мандат е прокарал през американския конгрес «Договора между Русия и САЩ за мерки за по-нататъшното съкращаване и ограничение на стратегическото въоръжение».

“Как ще се оправим с нарушенията, когато те нагло отричат? Как ще се разберем със съюзниците и партньорите си, за да гарантираме единен и пропорционален отговор? Не е лесно да се отговори на тези въпроси”, — счита Хетемюлер.

Според нея, информация за нарушаването от страна на Русия е постъпила в Държавния департамент през 2011 година. От 2013 година САЩ алармират Русия за нарушенията и водят преговори на високо ниво, за да я убедят да изпълнява договора така, че данните да могат да се проверят.

Русия от своя страна, според Хетемюлер, както и преди не желае да признае нарушенията си, нито да предприеме мерки по повод американските забележки, “а отричайки обвиненията и, оправяйки свои такива, тя отвлича вниманието от собствените си нарушения”.

Помощник заместник министърът на отбраната на САЩ Брайън Макеон заяви, че Генералният щаб на САЩ смята, че руските нарушения са военна заплаха.

Русия “много пъти публично е заявявала, че спазва Договора, но ние не приемаме това за чиста монета”, заяви Хетемюлер.

Освен това, Русия твърди, че няма намерение да излиза от договора, и, според Хетемюлер, “това е добре, защото ни позволява да приложим дипломатически, а и други контрамерки”.

News Front България

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;