Алепо yСлед авиоудара на коалицията в Алепо останаха без вода 3.5 милиона сирийци

Опитвайки се да бомбардира нефтената мрежа на Ислямска държава, американците хвърлиха бомбите си върху водопровода.

Без ток и вода

Както съобщава агенция Ройтерс, самолетите на международната коалиция под ръководството на САЩ са бомбардирали миналия четвъртък водопроводната мрежа на 20 км източно от най-големия сирийски град Алепо. В резултат водопроводната мрежа е сериозно повредена. Военни твърдят, че това е станало поради грешка. Някои повреди вече са отстранени, но понастоящем без вода са около половин милион сирийци.

Сериозни повреди са нанесени и върху електроснабдяването. Според Мустафа Малхис, едва вчера малко или много е пуснато електричеството в станциите за питейна вода. Но Алепо и региона и до днес са без ток, ползват се дизелови генератори.

Причината: американската авиация преди месец също “по погрешка” бомбардира електроподстанцията, захранваща с електроенергия целия регион. Високопоставен източник от Генералния щаб на Сирийската армия недоумява, как е възможно така да се сбърка и вместо обектите на Ислямска държава да се ударят електроподстанциите, а сега и питейната вода, оставяйки на сухо стотици и стотици хиляди мирни сирийци.

Война “по погрешка”

Целият свят вече знае колко точни са американските и коалиционните удари, да.

Но случайност ли е последователността, с която се изкарват извън строя електричеството и водата в Сирия?

Имат ли мотив американците да сторят това?

Да, защото тяхната цел е чрез бомбардировките да въдворят още по-голям хаос в региона.

Защо им е хаос?

Защото в мътна вода се лови най-добре риба.

Никой не знае с какви задачи са изпратени там, все пак.

Преди четири дена въртолети без опознавателни знаци са бомбардирали болница на Международната хуманитарна организация “Лекари без граница” в град Аз-Зафаран в сирийската провинция Хомс. В резултат на бомбардировките са убити седем човека, а около 50 са ранени. При това, авиоударът по болницата е извършен два пъти. Болницата частично е разрушена. Сред пострадалите има 20 жени и деца. Води се разследване.

Същият почерк видяхме съвсем неотдавна в афганистанската провинция Кундуз, където преди два месеца американската авиация също целна болница на Международната хуманитарна организация “Лекари без граница”. Медиците още в началото на бомбардировките успяха да звъннат на военното командване.

“Това беше трагичен инцидент, предизвикан от човешка грешка, която можеше да бъде избегната”, — призна американският генерал Джон Кембъл.

Разбира се, че можеше, но тази “грешка” така и не беше избегната: час след предупреждението на лекарите, американските АС-130 бомбардираха болницата.

Но какво сме седнали да говорим за някаква си питейна вода и електричество?!

Американските военни разстрелват мирни жители и това е печална традиция в тази армия.

Спомняте ли си бомбардировката върху сватбеното шествие в селцето Шах Вали Кот в афганистанската провинция Кандахар?

Тогава заради “грешка” загинаха десетки хора, които не бяха виновни за нищо.

Американците после дълго се балтавиха в покаяния, показания, обяснения…

Ту апаратурата им дала фира, ту в сватбеното шествие забелязали от самолетите си муджахидини, ту накрая измислиха, че “нямат данни за конкретните удари в този инцидент”.

Петя Паликрушева за News Front България

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;