Вашингтон и Анкара постигнаха съгласие напълно да се затвори сирийско-турската граница, за да попречат на нелегалния трафик на нефт и придвижването на терористи, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери.

“Остава да затворим 98-километровия участък от границата, имаме пълно съгласие за затваряне на този участък от границата. Президентът на Турция Ердоган ще направи това. Ще работим заедно над това, ще проведем нужните консултации между военните от двете страни”, — заяви Кери.

Той отбеляза, че “Турция има интерес да спре нелегалния трафик на нефт и да затвори пътя за движение на чуждестранни терористи в двете посоки”. “Ще работим с турците, за да обединим усилията на въздушния контингент, на коалиционните и турските сили, както и на присъстващите по места сили на опозицията, за да обезопасим тази територия. Сигурен съм, че това ще стане факт”, — каза държавният секретар на САЩ.

Кери заяви също, че САЩ приветстват усилията на премиера на Великобритания Дейвид Камерън, който помоли парламента на страната да разреши операция в Сирия.

“Много сме доволни от усилията на премиера Камерън, който помоли парламента на Великобритания да утвърди присъединяването на английската войска към ударите срещу ИД в Сирия. Надявам се парламентът да гласува положително”, — каза Кери.

Той приветства също усилията на Германия, чието правителство във вторник реши въоръжените сили на страната да участват в антитерористичната мисия срещу бойците от Ислямска държава.

News Front България

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;