Русия вече нееднократно алармира за растящата експанзия на НАТО на Изток, отбеляза прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков. Подобни действия, добави той, не могат да останат без последствия, но е рано да се говори за конкретни стъпки.

Експанзията на военна инфраструктура на алианса на Изток не може да не доведе от ответни действия на Русия, каза прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков, коментирайки поканата на Черна гора в НАТО.

В сряда НАТО покани Черна гора да стане 29-ия член на Североатлантическия алианс.

“На различни нива в Москва се отбеляза, че продължаващата експанзия на НАТО, на военната инфраструктура на Изток, не може да не доведе до ответни действия от изток, т.е. от страна на Русия, защото тя трябва да гарантира сигурността си и да подкрепи паритета на интересите”, — каза Песков пред журналисти, отговаряйки на въпроса, как се отнася Москва към поканата към Черна гора за член на АНТО и какви ще бъдат ответните мерки на Русия.

“Президентът на Русия все още не е изказал гледната си точка, дайте да изчакаме все пак не оценката на експертите, а официалните изявления, които ще последват, ако те последват, от страна на министерството на външните работи, от нашето военно министерство или от президента”, — заяви Песков в отговор на въпроса, реакцията на Съвета на Федерациите е ли съгласувана с президента.

Той съобщи също, че в най-близко време Кремъл не планира да прави официални изявления на тази тема.

“На този етап не се очаква нищо конкретно, приоритетите сега са други”, — заяви той.

По-рано председателят на комитета на Съвета на Федерациите по отбрана и сигурност Виктор Озеров заяви за РИА Новости, че Русия ще се откаже от съвместните си програми с Черна гора във връзка с влизането й в НАТО, в това число в сферата на военно-техническото сътрудничество.

News Front България

Тагове: ; ; ; ; ;