НАТО ltСлед инцидента със сваления руски бомбардировач НАТО има намерение да засили противовъздушната отбрана на Турция, — съобщи Йенс Столтенберг на срещата на алианса в Брюксел. Макар генералният секретар на НАТО неведнъж да говори за солидарност с Турция, действията на Анкара по отношение на Русия се подлагат на критика от Алианса, пишат немските медии.

Сирийският конфликт се превърна в основна тема, която обсъждаха на срещата си министрите на външните работи на НАТО в Брюксел, — съобщава немския канал Das Erste.

Преди седмица турските военни свалиха руски боен самолет. Сега НАТО планира да засили ПВО на Турция. Поради изострената ситуация по отношение сигурността, алиансът реши временно да спре планираното по-рано извеждане на войските си от Афганистан.

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу беше в центъра на вниманието по време на заседанието на НАТО. Анкара е член на алианса. След свалянето на руския самолет от турските бомбардировачи, НАТО увери Турция, че се солидаризира с действията й. Сега генералният секретар Йенс Столтенберг иска да подобри ПВО на турско-сирийската граница.

“В миналото ние вече укрепвахме сигурността на въздушното пространство на Турция. Сега ще обсъдим как можем да подкрепим страната, какви мерки на сигурност са необходими”, — цитира думите на Столтенберг Das Este.

САЩ настойчиво призовават Турция към регулиране на конфликта с Русия. Както се говори във военните кръгове, Москва е важен фактор в борбата с Ислямска държава. Немският министър на външните работи Франк-Валтер Шайнмайер също апелира да се запази диалога с Русия – особено в областта на сирийското регулиране.

“Колко е важно да се избегне изострянето на ситуацията, за пореден път разбрахме това тези дни, когато бе свален руският самолет. При такива случаи са ни нужни, дори това да не са крупни политически преговори, но активен обмен на информация”, — каза той.

Министрите на външните работи на страните-членки на НАТО ще продължат заседанието си и днес.

“Дори генералният секретар на НАТО постоянно да уверява, че алиансът е солидарен с Анкара, ролята на Турция в конфликта с Русия се разглежда тук доста критично. Турското правителство също внесе лептата си в изострянето на ситуацията, твърдят някои страни-членки. При подобно положение генералния секретар на НАТО в никакъв случай не бива да налива масло в огъня. Той трябва да призовава както Москва, така и Анкара към разрешаване на спора”, — завършва коментара си за Das Este Бетина Шаркус.

News Front България

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;