НАТО ЧЕрна гора ulСпоред думите на черногорския президент, членството на страната в НАТО не е насочено срещу Русия, а е “избор на суверенна Черна гора”. Но социологическите проучвания доказват, че влизането на страната в НАТО е подкрепено от по-малко от половината от населението на страната.

В сряда НАТО покани Черна гора да стане 29-ия член на Североатлантическия алианс, съобщи в блога си в Туитър официалният представител на алианса Оана Лунгеску.

“Министрите на външните работи на страните-членки на НАТО взеха историческото решение да поканят Черна гора за 29-ти член на алианса”, — се казва в съобщението на Лунгеску.

Както заяви в навечерието на срещата на НАТО Йенс Столтенберг, министрите на външните работи на страните-членки на НАТО, събрали се на двудневно заседание в Брюксел, трябва да вземат решение за покана за присъединяване на Черна гора в алианса”.

Черна гора, която провъзгласи независимостта си през 2006 година, очакваше поканата на НАТО. За да постигне членство в алианса, черногорските власти разгърнаха мащабна дипломатическа кампания и актива работа за засилване подкрепата за членство в НАТО вътре в страната. Проведените социологически проучвания показват, че влизането на страната в НАТО се подкрепя от по-малко от половината население на Черна гора.

News Front България

Тагове: ; ; ; ; ;