Лидерът на Крим Сергей Аксьонов обяви началото на процедурата по прекратяване на всички инвеститорски договори с турските предприемачи.

“Инвестиционните договори ще бъдат прекъснати, процедурите по това започнаха”, — съобщи лидерът на Крим. – В Крим няма да има никакви турски компании. На турския бизнес казваме следното: Край, довиждане. Това е принципна позиция. Нищо лично, но да се печели от Крим и после парите да отиват в друга държава, която подло нападна наш самолет, няма да стане”, — каза Аксьонов.

Общата стойност на турските инвеститорски проекти, от които се отказва Крим, са около 500 млн долара, съобщи вице-премиерът на републиката Руслан Балбек.

“Решението бе прието в съответствие с позицията на нашия президент, — каза Балбек. – Регистрирани са около 30 инвестиционни проекта на обща стойност около половин милиарда долара”.

Миналата седмица ръководството на Крим се разпореди за замразяването на 30 турски инвестиционни проекти, които трябваше да се реализират на територията на полуострова.

По-рано стана ясно за намеренията на бизнесмени от Турция да влагат финанси в производството на мебели в Крим, както и проекти в сферата на строителството, хранителната промишленост и здравеопазването. Съобщи се за готовността на турската компания Turkcell да продължи работата си в областта на телекомуникационните услуги.

News Front България

Тагове: ; ; ; ; ; ;