Кандидатът за президент на САЩ Хилъри Клинтън счита, че не бива да се прави избор между свалянето на Башар Асад и борбата с Ислямска държава. И двете задачи трябва да се изпълнят. Но това не може да се направи без подкрепата на Русия. В интервю за CBS News Клинтън заяви, че Русия трябва да бъде убедена поне да не се намесва и да позволи на САЩ да воюват с Ислямска държава със своите методи.

Хилъри Клинтън: Ние трябва да спрем опитите да правим избор между свалянето на Асад и борбата с ИД. Този път е измамен.

Считам, че двете задачи могат да се изпълнят веднага, давайки ясно да се разбере, че такива са нашите намерения, а и с включването на Русия в процеса. Знаете, че Русия вече заплати голяма цена. Техният самолет бе взривен. Загинаха руснаци заради ИД.

Мисля, че трябва да се каже:

“Вижте, необходима ни е, ако не вашата адекватна помощ, то поне съгласие около това, което ще правим ние в борбата с ИД. Това означава, че ще ви се наложи да изведете войската си от този регион, докато ние ще атакуваме ръководството и инфраструктурата на ИД».

Но ако искате да вземете участие в това, то ние с радост ще приемем помощта ви. Ние с вас сме в един впряг, защото ние сме разтревожени от случващото в Кавказ. Тревожи ни разпространението на идеологията на ИД.

Асад не може да бъде победен по военен път. Вероятно преди няколко години това щеше да е възможно, но сега – не.

Ние ще създадем безпилотна зона, за която Русия ще бъде добре осведомена. Но искам те да седнат на масата на преговорите. Те могат и да не участват в преговорите, но аз искам те да разберат: в региона трябва да има безопасни райони.

В ефир на 01 декември 2015 година

News Front България

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;