Правителството на Германия утвърди изпращането на войски в антиидиловската коалиция под ръководството на САЩ. В операцията ще участват около 1200 бойци от бундесвера. Немците нямат намерение да уведомяват за това нито Дамаск, нито Москва, макар да е изискване на международното право.

Берлин планира да изпрати в региона самолети-разузнавачи Торнадо, безпилотни самолети и военна фрегата. Министърът на отбраната на Германия Урсула фон ден Ляйен вече заяви, че няма намерение да си сътрудничи нито с официалната сирийска армия, нито с руските ВКС.

“Бъдеще с Асад няма да има, няма да има и взаимодействие с войските под командването на Асад”, — каза министърът пред журналисти.

“Още веднъж уточнявам. Данни къде ще летим, къде ще се разположим, са предназначени само и изключително за участниците в нашата коалиция. Те няма да бъдат предоставени на Русия”, — заяви в ефира на телевизия N24 Министърът на отбраната на Германия.

По-рано фон дер Ляйен казваше, че “отделни сирийски войски могат да бъдат привлечени, както се случи например в Ирак, където успешно се осъществи подготовката на местните подразделения. Тогава министърката отбеляза ,че с Русия двете страни ще се разберат кой къде да лети, за да се избегнат сблъсъци.

Всяко участие на Германия в бойните действия зад граница неизбежно предизвиква в паметта спомени за Първата и Втората световни войни, които тази държава разпали. И всеки път Германия се налага да уверява гражданите си, че става дума само за съюзнически действия в рамките на Евросъюза или НАТО.

Разбира се, това съвсем не е първото участие на бундесвера в чуждестранни военни операции. Конституционният съд на Германия отмени члена, който забранява на немските войски да участват в каквито и да са военни операции зад граница още на 12 юли 1994 година.

В Европа самолетите с германските кръстове бомбардираха Югославия, немците бяха активни участници в операциите в Афганистан и Ирак.

Германски военни се намират в момента във военна база Термез в Узбекистан, в Мали, а също и в други африкански държави – Сомалия, Судан…

Сега Германия аргументира участието си в операцията срещу ИД с 42-и член от Лисабонския договор, който задължава всички държави от Европейския съюз да оказват “цялата възможна помощ и подкрепа” на партньора, превърнал се в жертва на военно нападение. Именно така президентът на Франция Оланд определи тактиката в Париж на 13 ноември, припомня DW.

В немското общество и медиите няма единство по повод вероятното участие на Германия в операцията срещу Ислямска държава. В пространството витаят полярни гледни точки.

“Западът стои пред разбитата тенджера на своята външна политика. Той така и не постигна целите си в Афганистан и Мали, той способства за ликвидирането на Ирак и Либия. В Сирия твърде бързо реши да изкрещи “Махай се, Асад!” Сега със стиснати зъби Западът наблюдава как Владимир Путин активно подкрепя диктатора. Но не само руските, но и френските и американските бомби повишават броя на жертвите сред мирното население и го заставят да се сплоти под знамената на Ислямска държава”, — пише във вестник TAZ Даниел Бакс.

“Вместо да се впуска във военни авантюри, Западът трябваше да приеме повече бежанци в региона”, — призовава той. (???)

“Тероризмът е враг номер едно на цивилизованите и демократични страни. Всички ние трябва да обединим вътрешните си и външни сили за борба с враговете на свободата, равенството и братството. Всеки, който се присъедини към алианса, автоматично се задължава да защитава тези принципи. Не е лошо и Русия да осъзнае това”, — препоръчва журналистът от вестник Tagesspiegel Щефан-Андреас Касдорф, след което изтласква тезата, че гражданското общество е единствената алтернатива на Ислямска държава. (???, тук редакторът отново се пита и възмущава от невежеството на западните човешки същества).

“Ситуацията в Сирия окончателно излезе от контрол. Сирийците стрелят срещу сирийци. Турците срещу руснаци. Американците срещу терористите от ИД. А терористите режат глави. Сега Германия има намерение да влезе в този хаос. Как ще свърши всичко това?” – пита Роланд Нелес от списание Der Spiegel.

News Front България

Тагове: ; ; ; ; ;