Русия има основания да допуска, че руският бомбардировач Су.24 е бил свален, за да се гарантира сигурността на доставката на нефт от Ислямска държава, заяви президентът на Русия Владимир Путин.

“Имаме всички основания да допускаме, че решението руският самолет да бъде свален е било продиктувано от желанието да се гарантира сигурността в доставката на нефт към пристанищата на Турция, откъдето те се товарят на танкери”, — каза руският президент във Франция по време на конференцията по климата, предаде РИА “Новости”.

Според Путин, Русия е получила допълнителни данни, че нефтът от местонаходищата попада в промишлени обеми в Турция.

“Получихме допълнителни данни, потвърждаващи, за съжаление, че от местонаходищата на нефт, които се контролират от Ислямска държава и други терористични организации, нефтът в огромни количества, в промишлен мащаб, попада на територията на Турция”, — каза руският президент.

По-рано президентът на Русия Владимир Путин заяви, че “му е трудно да повярва”, че Анкара не знае за нелегалните доставки на нефт в Турция от терористите в Сирия.

Путин също заяви, че Русия отдавна е фиксирала, че на територията на Турция има много нефт от нефтените находища, над които ИД има контрол”.

Вице-премиерът Дмитрий Рогозин заяви, че доходите от нефт от подконтролните от терористите на ИД райони в Сирия в Турция се натрупват в сметките на тези, които са отговорни за унищожаването на руския Су-24.

Дмитрий Медведев заяви, че Москва има данни за прекия финансов интерес на редица чиновници в Турция за закупуването на нефтени продукти от Ислямска държава.

Министърът на информацията на Сирия Омран Аз-Зоуби заяви, че руският бомбардировач Су-24 е бил свален от турските ВВС заради интересите на компанията на сина на Реджеп Ердоган, който доставя нефт от Ислямска държава.

News Front България

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;