Турски кораб 9Корабите с руски флаг сутринта в неделя, 29 ноември, са били принудени да забавят движението си през Босфора.

По данни на системата за проследяване движението на морските съдове, на 29 ноември руските кораби са не придвижвали на зигзаг и в кръгове, очаквайки продължително разрешението за преминаване през проливите. Движението на другите чужди кораби не са имали в този ден никакви проблеми, съобщи украинският Център за транспортни стратегии.

Корабът “Братск” е очаквал разрешение за преминаване от 10;00 до 19;00 часа, “Волгоград” – от 3;00 до 17;00 час. Късно вечерта на 29 ноември корабите на Русия са преминали през Босфора.

Интернет сайтът Haverler.com съобщи, че транспортният кораб на ВМФ на Русия “Яуза” по време на преминаването си през Дарданелите е срещнал турска подводница. Инцидентът се е случил сутринта на 30 ноември в района на град Ченаккале.

Сайтът публикува видео и снимки от мястото на произшествието. На тях се вижда подводницата, която се движи срещу транспортния кораб, насочващ се към Мраморно море и, вероятно, пътуващ за Сирия.

News Front България

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;