Оланд 0_c Вашингтон сериозно се страхува, че на фона на вълната на съвместната борба с Ислямска държава Франция ще съдейства за отмяна на антируските санкции, пише Politico.

Обама счита, че не е достатъчно само да се демонстрира солидарност в борбата с тероризма, – пише изданието.

“Той ще се постарае Оланд, както преди, да продължи да подкрепя международните усилия да се накаже и изолира Владимир Путин. Заради агресията му в Украйна”, – пише изданието.

Американските чиновници се опасяват, че Путин може да обещае да води по-агресивни действия срещу ИД, но срещу това да поиска намаляване или отмяна на антируските санкции, чийто срок изтича през януари. Това, че Европа може по-рано да отмени санкциите, винаги е предизвиквало безпокойство в Щатите, признават самите те, но Украйна и Сирия – са различни неща, настояват във Вашингтон. Същите опасения изпитват и в Киев.

Путин два пъти постави Западът в амок от внезапните си настъпления: в Сирия и в Украйна. И затова сега американските чиновници спорят, каква ще бъде следващата крачка на руския президент.

В изявленията си, продължава изданието, Белият дом уверено твърди, че Путин няма да успее да обвърже ситуацията в Сирия и Украйна. Но в частните си разговори чиновниците от администрацията на Обама изразяват неувереността си около намеренията на Оланд. Например, неотдавна президентът на Франция се изказа оптимистично по повод отмяната на санкциите, защото френският бизнес страда силно от тези ограничения.

Сега, след терористичните актове в Париж, Франция се надява на Русия в борбата срещу ИД. Още повече, че, според думите на Обама, тези събития не оправдават необходимостта да се промени стратегията към Сирия, както смятат САЩ.

“Каквото и да мислите за Русия, фактите са следните: само тя може и иска да направи нещо сериозно в борбата с ИД”, – цитира изданието думите на бившия френски дипломат Симон де Галбер.

С тези мисли ще пристигне най-напред във Вашингтон, а след това в Москва и френският президент. Според него, той има намерение с помощта на визитите си да създаде една голяма коалиция, която да обедини силите си и да постигне необходимите резултати.

Но Обама се отказа от военно сътрудничество с Русия, припомня изданието, защото Вашингтон счита, че Путин използва борбата с ИД като повод да подкрепя съюзника си Асад. Нещо повече, както твърдят американските чиновници, Русия нанася авиоудари по сирийската опозиция, която Вашингтон смята за умерена. Като цяло САЩ признават, че сътрудничеството с Москва е възможно, но покрай всичко друго американските чиновници настояват Русия да окаже натиск над Башар Асад и да го застави да напусне поста си.

Изданието припомня, че на 31 декември изтича срокът, в който държавите в украинския конфликт трябва да претворят на дело условията на минските съглашения. Но, според мнението на някои западни лидери, Русия е направила не всичко, което е трябвало да направи, в рамките на тези съглашения, а затова и санкциите към нея не бива да се свалят преждевременно.

Дипломатът Симон де Галбер счита, че подобни истерии от страна на САЩ са излишни: едва ли санкциите ще се снемат от Русия заради авиоударите. Но Обама продължава да настоява за санкциите, за всеки случай, – твърди изданието.

“Путин много пъти вече успя да го изненада”, – завършва изданието.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;