Порошенко изпълни голяма част от речта си по време на Международната климатична конференция с препратки към ситуацията в Донбас. Речта му бе пълна с агресивни нападки по адрес на Русия и с призиви за “борба с тероризма”.

“Дами и господа, моята страна стана жертва на хибридна война, която доведе до хибридни последствия. Те не могат много да се видят, което не ги прави по-малко вредоносни. От тях произтича екологичната катастрофа в източната част на Украйна – Донбас”, — каза той.

Според твърденията на Порошенко, определени сили в Републиките в Донбас се занимават с “отравянето на питейната вода, земята, флората и фауната в региона”. Той припомни, че тези райони са място на активни бойни действия. “В резултат почвата и атмосферата сериозно са замърсени от взривовете на снарядите, а също и заради изтичане на опасни вещества от химически и други промишлени обекти”, — подчерта той.

Порошенко заяви, че украинската държава, “независимо от всички призиви, ще съхрани твърдата си привързаност към Рамковата конвенция на ООН по климатичните промени и Протокола от Киото. Според него, Украйна отчита всички екологични изисквания, планира в бъдеще да “възстанови Донбас”. “Става дума за реконтруструкция на разрушените заводи, инфраструктура, включително ж.п. пътищата, нефтените и газови тръбопроводи, канализацията, а също социалните обекти”, — обеща той, добавяйки, че “след възстановяването на Донбас” Украйна може дори да преизпълни международните си задължения в областта на екологията.

News Front България

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;