Турция eТурските военни са разочаровани от глобалните международни структури на сигурността. Те търсят нови технологии, които биха могли да гарантират за Анкара ядрено оръжие, твърдят военни специалисти турколози. Те не изключват турската армия скоро да нахлуе в Сирия, защото в нея са живи идеите за националната империя.

Русия разположи в Сирия зенитно-ракетния комплекс С-400. Заедно с комплекса “Форт” на ракетния крайцер “Москва” това ще гарантира сигурността на полетите на руската авиогрупа и ще ликвидира всички опасности. Няколко дена бяха необходими, за да се реализира военният план.

В същия ден президентът на Турция заяви, че ако във въздушното пространство на страната му нахлуе чужденец, то той ще действа така, както в случая със сваления руски самолет.

Да не забравяме, че Турция отдавна и постоянно натрупва военни части около границата със Сирия, стоварвайки там и тежка техника, а и артилерия.

Повече от ясно е, че на този етап за война между Турция и Русия не може да се говори, но инцидентите в Сирия (която Анкара счита за зона на нейните интереси) с участието на военни от двете страни са напълно възможни.

Турската армия не е високотехнологична, както американската, но тя е многобройна и добре въоръжена.

Турската армия е свикнала на големи загуби на хора и е готова да воюва в крайно лоши и сурови условия, твърдят военните специалисти.

Най-сериозна мотивиравка имат турските спецчасти и офицерският състав.

Истината е, че в казармите се води усилена пропагандна подготовка, дори бихме казали обработка на съзнанието.

Да погледнем биографиите на началниците на генералния щаб на турската армия.

Там виждаме, че те владеят два или дори три западни езика, обучавани са дългогодишно не само в Турция, но и в Западна Европа, в структури на НАТО по целия свят. Притежават голям политически, административен, а и дипломатически опит. Генералитетът се състои от образовани и доста решителни хора.

Основната идеология в Турция е национализма, който там е приел вече формата на ултрадесни възгледи.

В началото на управлението си Ердоган се натъкваше на постоянна глуха съпротива от страна на военните, но отношението към него се промени.

Неотдавна бяха публикувани архиви във връзка с някои съдебни дела, в които военни бяха обвинени в подготовката на държавен преврат. Публикувани бяха много лични документи, от които е видно, че отношението на генералния щаб към Ердоган съвсем не е било положително в близкото минало.

Ердоган, обаче, сломи военните в Турция и ги подчини на волята си. Всичко завърши с факта, че министър на отбраната стана граждански специалист.

Ердоган подложи на удар финансово-промишлените и банкови структури на военните. Т.нар. “Дружество за взаимопомощ на военните” контролираше големи сектори в икономиката, но не се отчиташе пред никого, макар да бе управлявано от висши офицери. Ердоган застави това дружество за първи път от 30 години да публикува своя отчетност. С това той скръцна със зъби към военните.

В края на август тази година се състоя ежегодното заседание на висшия военен съвет на Турция. В навечерието част от арестуваните по делото за подготовка на държавен преврат съвсем неочаквано бяха пуснати от затвора. Много турски “ястреби” бяха реабилитирани. Някои от тях дори бяха повишени в звания.

Преди години се говореше, че Ердоган е пречупил напълно гребена на армията. В момента, обаче, има промени. Влизането в Европейския съюз беше сложено на педал изчакване.

Но около събитията с Русия отново се случиха промени.

В момента бъдещето на самия Ердоган е съвсем мъгливо. Не е ясно кой ще бъде неговият приемник.

Ерго, има шансове за реванш на генералите.

Но турският генералитет аплодира свалянето на руския самолет.

Турските офицери предлагаха по-активна външна политика. Не е изключено турските военни да са искали ликвидирането на повече от един руски самолет.

Напълно е възможно и да са настоявали за анексиране на туркоманските райони в Сирия.

Да не забравяме, че турската власт гърми по местните медии, че границите след Първата световна война, т.е. границата на Турция със Сърбия, е неправилна и е разделила турския народ.

Безпокойство предизвиква и струпването на войска около границата със Сърбия, в районите на туркоманите. Там вече има танкове, артилерия.

А Ердоган е непредсказуем. От него може да се очаква сухопътна операция в Сирия.

Много турски военни са разочаровани от глобалните международни структури на сигурност.

Те искат нови технологии, които да гарантират на Анкара ракетно и ядрено оръжие.

Ако постигнат това, не е изключено Турция да напусне НАТО.

News Front България

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;