Руски полот в Сирия 2Гибелта на руския Су-24 (в момента, в който започнах да пиша постинга излезе първото интервю с оцелелия и спасен втори пилот на бомбардировача, който казва, че не са били предупреждавани от турска страна и не са дори видели изстреляната ракета, настигнала ги в гръб) свален от турски изтребител във въздушното пространство над Сирия.

В момента реакциите са много емоционални, разни експерти и коментатори опитват да дават акъл на Кремъл какво да прави, турците пускат едно след друго нелепи оправдания, всеки предлага своята версия какво, как и защо.

Аз от своя страна ще се опитам да отсея главните обсъждани версии, които ми се струват най-логични.

Първо, оправданията на турците. Че било случайно, че не знаели чий е самолетът, че пилотите са навлезли в турското въздушно пространство.
Версията за случайност отпада. Турците (все пак и те имат радари) прекрасно знаят кой и по какви маршрути лети в този участък, знаят разположението на силите на земята и т.н. Пък и за да бъде свален самолетът, трябва да се изчисли траекторията му и да се избере място, където да се осъществи атаката. Случайно и без подготовка такива неща не стават. Варианта, че екипажа на Су-24 е бил предупреден също отпада – според турската версия самолета е навлязъл в пространството им за по-малко от 30 сек., за това време те го предупредили 10(!) пъти и веднага стреляли по него, без да му дадат шанс да направи каквото и да е. И тук нещата не се връзват. Напомням, че турците не могат да представят доказателства, че е имало нарушение на границата, да не говорим, че реакцията им нарушава международните правила за действие в подобни ситуации.
Тоест всичко говори, че Ердоган умишлено (да не говорим, че в района предварително е имало няколко подготвени турски ТВ-екипа с включени камери, пречакващи самолета) е решил да направи този почти самоубийствен политически ход.

Показателна е и реакцията му – веднага след инцидента той първо позвънява в централата на НАТО, игрорирайки руските власти. Дали за да си гарантира протекции или да съобщи, че е изпълнил «командата» е друг въпрос. Ясно е тук, че без разрешение от Вашингтон подобна нагла провокация турците не биха посмели да извършат. То дори самите американци не действат толкова нагло, а янките могат да си позволят доста неща.

Естествено, всеки интерпретира подбудите на Анкара по своему. Някои казват, че турците са си изпуснали нервите и решили да отмъстят за това, че руските ВВС прерязват потоците контрабандна нефт, стопаниствани от ИДИЛ. Контрабандата отива именно в Турция. Затова някои смятат, че това е поводът за инцидента. Работата е там, че нефтената контрабанда не е чак толкова ценна, че да наложи провокация с подобни тежки и непредсказуеми последствия. Целта не оправдава средствата в този случай, така че Ердоган няма изгода от това. Следователно отговорът трябва да се търси другаде.

Най-вероятните мотиви са два и те се простират далеч извън границите на Турция.

Първо, да се провери каква ще е реакцията на Москва и колко твърд ще е отговорът ѝ. Това как Путин ще решава ситуацията, ще определи и какви ще са бъдещите провокации, режисирани от Белия дом.

Второ, което е още по-важно, е че по такъв начин се нанася удар по възможната коалиция между Москва, Париж и евентуално други страни. Самия Обама, каза че друга коалиция освен американската няма да има и ако Москва иска да участва в коалиция, то тя трябва да се присъедини към САЩ на условията на американците. Това естествено няма как да стане – двете страни имат диаметрално противоположни цели в Сирия. А ако говорим за Ердоган, сближаването с НАТО и Вашингтон вместо да му носи дивиденти, го приближава до краха на самата Турция, а заедно с нея и идеята на неоосманизма. Голямата геополитическа игра продължава.

В заключение мога да кажа, че опитите за спъване на руската въздушна операция в Сирия ще продължават и очевидно Вашингтон няма да подбира средствата, по-скоро ще повишава залога.

По ирония на съдбата тези, които най-шумно заявяват, че се борят с тероризма, правят най-много за това тероризмът да процъфтява. И единствената противоотрова за това се оказват руската авиация и флот. А в скоро време и комплекса С-400.

Българска редакция News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;