Сензационен материал, разкриващ схеми за търговия на нефт от Ислямска държава, публикува израелският бизнес-портал The Globes.

Според изданието, кюрдските и турските контрабандисти закупуват нефт от терористите от Ислямска държава, транспортират го по територията на Сирия и Ирак, а после го продават на Турция и Израел.

Авторът на публикацията твърди, че ежедневно терористите продават по 20-40 хиляди барела нефт и с това печелят 1-1.5 млн долара на денонощие. Отбелязва се, че нефтът се добива в източна Сирия, в град Дир А-Зур, а също и в две нефтени находища в Ирак. После “черното злато” се транспортира до кюрдския град Заху в Ирак близо до границата с Турция и Сирия. Там пристигат посредници, както израелски, така и турски, които на място се договарят за цената.

Тук нефтът се продава по 15-18 долара за барел, цената на световните пазари е от 41 до 45 долара за барел. По-нататък контрабандната мрежа преминава през територията на Турция до пристанищата, откъдето се насочва към пристанищата на следващия купувач. Един от главните купувачи на нелегален нефт е Израел, твърди арабският вестник Al-Araby al-Jadeed.

Българска редакция News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;